Суббота, 20 апреля, 2024
Новости
23.11.2020

У 11 містах України 22 листопада відбувся другий тур виборів мера

Повторне голосування (так званий другий тур) на виборах міського голови відбулося в неділю, 22 листопада, в 11 містах України.

Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

Жителі міст Дніпро, Миколаїв, Львів, Полтава, Рівне, Черкаси, Ужгород (Закарпатська обл.), Слов’янськ (Донецька обл.), Бердянськ (Запорізька обл.), Дрогобич (Львівська обл.) і Нікополь (Дніпропетровська обл.) обирали одного з двох кандидатів, які вийшли до другого туру.

У Дніпрі (Дніпропетровська обл.) у другому турі зустрілися чинний мер Борис Філатов (партія «Пропозиція»), якого раніше підтримали 46,41% тих, хто проголосував, і глава наглядової ради АТ «Дніпропетровський стрілочний завод» Загід Краснов (партія «Громадська сила») — 13,15%.

У Миколаєві за пост міського голови боролися чинний мер Олександр Сенкевич (партія «Пропозиція», 38,94% у першому турі) і директор з розвитку ТОВ «ЖЕК «Турбота» Владислав Чайка (партія «Опозиційна платформа — За життя», 29,31 %).

Отримати крісло мера Львова намагалися чинний міський голова Андрій Садовий (партія «Самопоміч», 40,09%) і народний депутат України Олег Синютка (партія «Європейська солідарність», 31,1%).

Жителі Полтави вибирали між заступником директора ТОВ «Реал Естейт Груп» Олександром Мамаєм (партія «За майбутнє», 30,06%) і директором ТОВ «Будівельна компанія «Комбінат виробничих підприємств «Сергієм Іващенком (партія «Слуга народу», 17,71%).

У Рівному на перемогу претендують глава громадської організації «Рівне разом» Віктор Шакирзян (партія «Рівне разом», 19,84%) і кандидат від партії «Європейська солідарність», президент Рівненської духовної семінарії та академії християн віри євангельської Олександр Третяк (16,93 %).

У Черкасах мером може залишитися чинний міський голова Анатолій Бондаренко (партія «За майбутнє», 37,6%) або ж ним стане підприємець Віктор Євпак (висуванець партії «Голос», 19,14%).

Жителі Ужгорода вибирали між чинним мером Богданом Андріївим (самовисуванець, 25,4%) і головою громадської організації «Карпатський дім» Віктором Щадеєм (партія «Слуга народу», 17,93%).

Решта пар кандидатів:

Слов’янськ — глава правління ПрАТ «Слов’янський машинобудівний завод» Павло Придворов (партія «Опозиційна платформа — За життя», 30,86%) і чинний мер Вадим Лях (партія «Опозиційний блок», 29,99%);

Бердянськ — заступник директора з комерційних питань ТОВ «Бердянська автотранспортна компанія» Олександр Свідло (партія «Опозиційна платформа — За життя», 34,7%) і підприємець Валерій Баранов (партія «За майбутнє», 30,15%);

Дрогобич — чинний мер Тарас Кучма (самовисуванець, 41,48%) і генеральний директор ТОВ «Брати» Андрій Веселий (самовисуванець, 26,05%);

Нікополь — секретар Нікопольської міської ради Олександр Саюк (партія «За майбутнє», 21,86%) і глава благодійного фонду «Майбутнє Нікопольщини» Руслан Олійник (партія «Слуга народу», 17,85%).

Крім того, 22 листопада в територіальних громадах з кількістю виборців до 10 тис. у 15 регіонах відбулося повторне голосування на виборах депутатів 47 місцевих рад. У ньому зможуть взяти участь орієнтовно понад 42,9 тис. виборців.

Результати голосування повинні бути встановлені не пізніше ніж на п’ятий день з дня повторного голосування, тобто до 27 листопада включно.

Повторне голосування на виборах міського голови призначається в громадах з кількістю виборців 75 тисяч і більше, якщо жоден кандидат не набрав 50% + 1 голос.

Згідно ч. 1 ст. 281 Виборчого кодексу України, повторне голосування призначається на неділю, в межах тритижневого терміну після дня прийняття рішення про призначення такого голосування.

Місцеві вибори в Україні відбулися 25 жовтня.

У семи містах повторне голосування пройшло 15 листопада, в Чернівцях — призначено на 29 листопада.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.