Пятница, 29 марта, 2024
Новости
26.11.2020

У Чорному морі стався розлив нафти: АМПУ приховала інцидент від Держекоінспекції

Адміністрація морських портів України (АМПУ) під час розливу нафтопродуктів у Чорному морі, ймовірно з судна «Аметист», знала про надзвичайну ситуацію, але не повідомила Державній екологічній інспекції про нього. Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

«Про розлив нафти з судна «Аметист» Держекоінспекція дізналася зі ЗМІ, хоча мала б бути поінформована АМПУ згідно з чинним порядком взаємодії між нашими структурами. Нагадаю, що з моменту, коли були ліквідовані морські інспекції Держекоінспекції, наші працівники не мають права заходити в портову зону і цілком покладаються на добросовісність портовиків», — розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований, повідомляє прес-служба інспекції.

Зазначено, що, дізнавшись про факт забруднення акваторії Чорного моря, Держекоінспекція направила запит до АМПУ, Чорноморської філії АМПУ, а також капітану морського порту «Чорноморськ» і Державній прикордонній службі України. У АМПУ повідомили, що жодних порушень не виявлено.

«Тому було ухвалено рішення, у рамках взаємодії з прикордонниками, підійти до причалу з моря. У результаті чого наші співробітники зафіксували забруднювальні плями на поверхні води нафтопродуктами та помітили сліди сорбенту, який використовується для збору з водної поверхні нафтопродуктів. Тобто в АМПУ знали про цей випадок і просто хотіли приховати результати катастрофи!», — зазначив Мальований.

Інспектори відібрали проби води в забрудненій частині акваторії для лабораторного аналізу. За результатами перевірки буде підраховано збитки і встановлено, хто є власником судна.

За фактом спроби приховання події та недбалості працівників Чорноморської філії АМПУ Держекоінспекція звернулася до Одеської обласної прокуратури і територіального управління Державного бюро розслідувань у Миколаєві. Також про факт забруднення моря Держекоінспекція повідомила до Чорноморського відділення поліції Овідіопільського ВП ГУ НП в Одеській області.

«Позиція АМПУ, що стоїть на боці забруднювачів довкілля, перетворює нашу співпрацю на фарс. Бо замість оперативної реакції на події від Держекоінспекції приховують інформацію, і в результаті морська екосистема щоразу зазнає втрат. А найголовніше — ніхто за це не несе покарання, а, отже, все повторюватиметься знову і знову «, — наголосив Мальований.

Він звернувся до керівництва АМПУ з проханням відповідально ставитися до своїх зобов’язань.

«Інакше змушений буду порушувати перед керівництвом держави питання про неможливість спільних дій через відвертий саботаж однієї зі сторін», — резюмував голова Держекоінспекції.

Раніше в ЗМІ з’явилася інформація про те, пришвартований у Чорноморську буксир морської пошуково-рятувальної служби «Аметист», який не використовується, зазнав аварії. У процесі відкачування води з трюмів стався витік нафтопродуктів. В адміністрації порту факт витоку заперечували.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.