Четверг, 28 марта, 2024
блоги
06.12.2020

Павло Кухта: Якщо коротко підсумувати — бюджет-2021 поганий

Павло Кухта

Одна з ключових умов МВФ — бюджет на 2021 рік, проект якого нещодавно було урядом подано на розгляд ВРУ до другого читання.

За повідомленням Мінфіну, показники цього проекту бюджету узгоджені з МВФ, тобто його прийняття в такому вигляді означатиме виконання умови Фонду. Що ж це за проект бюджету?

Якщо коротко підсумувати — бюджет-2021 поганий, але приймати його треба. Не знаю, як і чому це погодив МВФ, але в проекті бюджету ще більш “надули” (порівняно з вже не реалістичною версією до першого читання) заплановані доходи та заклали проблеми по видатках.

Чомусь, на думку Мінфіну, в нас після другого локдауну пожвавішає економіка і зростуть надходження від ПДВ (+5,5 млрд), ввізних мит (+2,4 млрд) та податку на прибуток (+1,8 млрд).

Знову йде намагання вичавити увесь фінансовий ресурс з державних компаній (+4 млрд) — потім не треба дивуватися, що вони в жахливому стані.Нарешті, виглядає так, що цей проект бюджету передбачає перенесення індексації пенсій на другу половину 2021 року, якщо не на його кінець. Інакше важко пояснити, чому трансферт з державного бюджету до Пенсійного фонду зменшується на 8,5 млрд, водночас переноситься на грудень 2021 року підвищення мінімальної зарплати, яке підвищує власні доходи Пенсійного фонду.

ПФУ одночасно втрачатиме надходження з державного бюджету та надходження ЄСВ — а пенсії він має якось виплатити.

Політично, звичайно, перенести індексацію пенсій важко, тому ми цілком можемо отримати ситуацію, коли її таки проведуть навесні, а далі не знатимуть, як звести бюджет.

По правильному, бюджет 2021 треба було б переробити — але часу на це вже немає.

Навряд чи за тиждень парламент встигне запропонувати якісь серйозні зміни, які суттєво покращать цей бюджет, а підтримка МВФ потрібна вже зараз — бюджет доведеться голосувати.Однак, з таким бюджетом ми цілком можемо очікувати в наступному році повторення цьогорічної бюджетної кризи, оскільки бюджет явно нереалістичний.

Ймовірно, наступного року бюджет доведеться переглядати — десь навесні, або в середині року.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.

Теги: блоги