Пятница, 19 апреля, 2024
блоги
08.12.2020

Агія Загребельська: Про ідіотизм

Агія Загребельська

Про ідіотизм або чому локалізація завершиться дискваліфікацією.

Депутати збираються прийняти закон про локалізацію. В законопроекті визначено перелік товарів, що можуть купуватись на тендерах тільки українського виробництва. По деяким товарним позиціям в Україні виробник тільки один. Отже другий виробник-конкурент на тендер прийти не зможе.

А значить національному виробнику буде потрібно брати з собою на процедуру «уявного» конкурента — «пару», інакше закупівля не відбудеться. Традиційно на тендер приходитимуть виробник та його дилер з однаковою продукцією.

Далі АМКУ штрафуватиме обох за змову та дискваліфікує національного виробника на три роки з державних закупівель.

І якщо в «колесах Пінчука» ще можна було подумати про переговорну (для одного учасника) процедуру з підстав відсутності конкуренції. То в ситуації з локалізаційними вимогами законних підстав для оголошення переговорної (неконкурентної) процедури — немає, бо формально конкуренція на ринку є.

В підсумку, національний виробник, якого край потрібно підтримати, автоматично стає порушником закону.

Черга з АМКУ, правоохоронних, контролюючих та десятків різних органів під воротами виробника буде стояти постійно.

На додаток, або «чорний перелік АМКУ» буде наповнений національними виробниками, а в тендерах прийматимуть участь їх «прокладки».

Або АМКУ просто заб’є на розслідування змов на тендерах з локалізацією, як вже забив на Велике будівництво.

Ще через два-три роки майбутні Дмитро та Роксолана напишуть пост перемоги, про те, як вони нарешті відмінили ці шкідливі норми. А ми з вами будемо плакати, колотися, але продовжуватимемо терпляче їсти кактуси.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги