Пятница, 19 апреля, 2024
блоги
28.12.2020

Сергій Кривенко: громади прийняли бюджети проїдання

Сергій Кривенко

Багато самодостатніх громад України прийняли річні бюджети — бюджети проїдання!

Акциз, який законотворець планував, що громади витратять виключно на інфраструктуру, в більшій мірі витратять на блага апарату управління громадами.

Якщо до децентралізації в Лиманському районі Одеської області в 2014р. (в перших місцях по соціально-економічному розвитку серед інших районів області) фактично 400 чоловік (з сільрадами) обслуговували 70 000 населення, то зараз в 6 новостворених громадах буде працювати приблизно 600 чоловік. Тобто +200 людей.

При цьому, плануючи бюджетний річний план, багато громад забули про фінансування РОЗВИТКУ медицини та РОЗВИТКУ освіти.

Це призведе до зниження якості послуг вже за декілька років.

Однак, багато з громад не забули винести рішення про зарплатний фонд від 30 тисяч гривень до 100 тисяч гривень на місяць на одного сільського чиновника, та + максимальний соціальний пакет (службовий автомобіль, на оздоровлення, для поліпшення матеріального становища, придбання нових автомобілів, і т.д.).

Все це відбувається на фоні закриття ФОПів, скорочення показників виробництва по різним галузям, та зубожіння більше 80% простих сільських людей, які знаходяться за межою бідності.

За подібні речі, в 2014р. такий чиновник на слідуючий день звільнився б за власним бажанням, та вважав за щастя якщо б його не притягли до кримінальної відповідальності…

Десь тихо плакали Голобородько з телевізійного серіалу «Слуга Народу» та його глядачі…



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги