Четверг, 18 апреля, 2024
блоги
02.01.2021

Ростислав Лукач: є ризик, що ФОПи масово, особливо в регіонах, підуть в тінь або закриються

Ростислав Лукач

Підприємці руху #SaveФОП з різних областей, які зараз тримають варту на Майдані, зустріли Новий 2021 з надією.

З надією на те, що обрані президент і депутатська більшість з СН нарешті виконають власні передвиборні обіцянки не змінювати Спрощену систему оподаткування, і, навпаки, здолати олігархів та хабарників у владних кабінетах.

Мікропідприємці вважають, що Закон про РРО зашкодить їх бізнесу, і водночас не принесе користі державі.

Чи так це? Давайте розбиратися.

Керуючий партнер компанії «Paper Cloud» Ігорь Любаренко аналізує ситуацію в авторській колонці, що днями вийшла на УНІАН.

Чи дійсно можна реалізувати мету держави шляхом повної фіскалізації? Ключове завдання для влади сьогодні: вирізнити три групи бізнесу — бізнес, який працює в «сіру» (взагалі не зареєстрований), великий бізнес, який подрібнений на ФОПи та підприємців, котрі завчасно платять податки і створюють робочі місця в першу чергу для себе.

РРО та боротьба з контрабандою:

Перше.

Великий бізнес, який використовує можливості спрощеного оподаткування через систему ФОПів, в основному, вже давно працює з РРО.

Як правило, структура бізнесів таких компаній включає повний цикл товарообігу: від імпорту товарів до їх реалізації в роздріб, або вони мають контракти з великими українськими дистриб’юторами і користуються повною підтримкою вендорів (компаній-виробників). Такі компанії мають великий штат юристів та бухгалтерів, які піклуються про відповідність діяльності бізнесу згідно законодавства і наявність всіх правильно оформлених первинних документів.

Друге.

«Сірий бізнес» не зареєстрований взагалі, податки до бюджету не платить. Навіть при прописаному в законодавстві штрафи від 17 тис. грн. до 34 тис. грн. за незаконну діяльність, процедура притягнення до відповідальності порушників на практиці майже не працює.

По факту, сірий бізнес живить корупційну складову, домовляючись на місці з контролюючими органами.

Нові впровадження та вимоги встановити РРО їх не стосуються – їх діяльність знаходиться за межами правового поля.

Третє.

ФОП ІІ-ІІІ групи – зареєстровані підприємці з оборотом до 1 млн. грн., які торгують в невеликих магазинчиках на ринках, поза ринками або в інтернет-магазинах.

Це – основний сегмент, на який вплине новий закон.

Цей сегмент дійсно менш захищений: такі підприємці не мають штату юристів, бухгалтерів, працюють, зазвичай, на межі виживання. Дійсно, велика частина з них не зможе сплатити від 5000 грн за касовий апарат з щомісячним обслуговуванням та долучити додаткового бухгалтера для ведення складу.

Тому є ризик, що вони масово, особливо в регіонах, підуть в тінь або закриються.

Законом передбачена можливість встановити безкоштовний програмний РРО.

Але, на жаль:

а) програмне РРО не працює без якісного 3G інтернету, з яким в маленьких населених пунктах України є проблеми;

б) якщо споживач буде вимагати паперовий чек, підприємець, згідно з законом, буде зобов’язаний його надати, а отже, обов’язково мати фіскальний принтер, що збільшить грошове навантаження на такого ФОП.

Також не буде вирішено питання контролю за легально ввезеною в Україну продукцією шляхом введення обов’язкової наявності підтверджуючих документів – будуть процвітати «чорні дилери», які при необхідності за додаткову плату надрукують з фіктивних компаній весь потрібний пакет документів.

“Фіскалізація ФОПів ІІ та ІІІ груп, які торгують в невеликих магазинах в інтернеті або офлайн, не дасть очікуваного результату по боротьбі з контрабандою, а створить ще більше фінансове навантаження та передумову для закриття мікробізнесу.

Прошу звернути увагу, – що мова йде про роздріб, так як безготівкові операції під РРО не підпадають”, — зауважив керуючий партнер Paper Cloud Ігор Любаренко.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги