Пятница, 29 марта, 2024
блоги
02.02.2021

Максим Бахматов: якщо в приказці про невістку, винна якась конкретна особа, то у цій ситуації винні ми з вами

Максим Бахматов

Офіс Трансформації та регіони.

Аналізуючи ефективність роботи КМДА, Київради та столичних Комунальних Підприємств та маючи досвід в управлінні проєктами, можна більш-менш точно спрогнозувати, як розвиватиметься місто за каденції теперішньої влади, та як це вплине на ще наступні 5 років.

Не змінивши стратегію та тактику прийняття рішень неможливо очікувати на інший результат. Згадайте, як виглядало місто у 2011 році, і подивіться на нього зараз.Враховуючи те, що місто, це не про геополітику, а про виконання на ефективність, особливих змін у підходах не відбулось.

Криза 2014 року вдарила по бюджету, проте зараз він повернувся (у доларовому еквіваленті) то приблизних цифр початку нульових. Місто дійшло до своєї стелі при теперішніх способах керування ним, як проєктом. Тому давайте ще раз.

Згадайте місто у 2011 році і подивіться на нього зараз. Додайте у формулу те, що підходи у керуванні, управлінні системно практично не змінились (є виключення, але вони на те і виключення). Маючи все це, можемо намалювати в голові модель Києва 2025, що призведе до чергового кола тих самих рішень. Тому сміливо можемо моделювати Київ 2030. Все те саме. Лише у вас в кишені новий айфон та нова монета номіналом у 20 гривень від НБУ. Але не більше. А загалом, все те саме.

Хоча ні.

Є декотрі уточнення. Якщо зараз ми на 7 місці в світі по заторах, то динаміка показує, що до 2030, якщо не змінити базові підходи, будемо вже точно у ТОП 3 (можливо, навіть переженемо маскву)Якщо зараз ми раз на 2-3 місяці потрапляємо на 1 місце у рейтинг міст з найгіршим повітрям у світі, то у 2030, якщо нічого не змінювати, будемо там цілий рікЯкщо зараз аерація та каналізаційний сморід створюють проблеми жителям Харківського масиву, та вул Глибочинська і Соляна то у 2030 році, матимемо можливість вдихати гівно, прогулюючись будь-яким районом містаЗвісно є і певні константи.

Наприклад, якщо не змінити стратегію вирішення транспортної проблеми Троєщини, то її жителі як багатіють думкою про підземну гілку метро сьогодні, так і будуть багатіти нею ж у 2030 році. Але якщо в приказці про невістку, винна якась конкретна особа, то у цій ситуації винні ми з вами. Лише прийнявши цей факт у нас з’являться шанси це змінити. Але лише шанс. Бо визнати проблему, це найбільший, проте лише ОДИН крок на шляху до її вирішення.Отже, аби мати шанс отримати ефективне місто-сад у 2030 році, слід готувати зміни.

Аналізувати, називати конкретних винних ( як людей, так і системи) шукати шляхи вирішення, готувати покрокові інструкції змін та ставитись до місцевих виборів не як до виборів царя і особистостей, а як до виборів команд, стратегій та тактик.

КРІ ів та рішень. Готувати ресурси. Як людські так і фінансові.

Лише це зможе допоможе зробити так, аби на виборах перемагали не партії і політики, а кияни та киянки. Олігархи зрозуміли це давно. Вони вкладають ресурс. Але вони мають свої цілі. І для досягнення них, їм зовсім не заважає (а навіть допомагає) наявна неефективна і передбачувана система. Лише в момент, коли це зрозуміє критична маса Киян (хай скажімо 300 тисяч) Київ матиме шанс перестати бути столицею кіберпанку. А стати тим містом к якому хочеться жити і не хочеться поїхати.

Офіс Трансформації скоро презентуватиме два окремих ІТ продукти, що стануть базою данних, яка акумулюватиме всі знання, поточні готові програми, які слід імпелментувати, викладе аналітику біг дати і назве найкритичніші проблеми міста, разом з КП, Департаментами та посядовцями, які формально несуть відповідальність за ці проблеми. Ви можете подумати «Навіщо розробляти щось нове, якщо варто реалізувати успішні теоретичні напрацювання, які вже існують, наприклад транспортну стратегію міста Києва від світового банку?».

І матимете рацію. Проте, зараз відсутній один окремий майданчик який накопичував би такі документи, розробляв плани імплементації, та відкрито називав би імена і прізвища тих чиновників в кабінетах яких «гублять» всі подібні програми.Усі деталі у відео за посиланням. Окремо хочу зазначити, що «Офіс Трансформації» це офіційно зареєстроване неприбуткове ГО, яке діє відповідно до закону України.

Якщо вас надихнула наша діяльність це дуже круто. Якщо ви розділяєте наші цінності та візію і хочете з нами, зв’яжіться з нами і дізнайтесь, як можна вступити до ГО і як співпрацювати з нами. Проте якщо, ви хочете створювати власні ініціативи — це теж круто, адже чим більше громадянського Суспільства — тим краще.

Але створюючи організації та ініціативи не слід, навіть якщо ми вас надихнули, називати свої ініціативи нашою назвою. Адже репутація та наші принципи для нас дуже важливі.

Ми готові приймати людей до своїх лав, готові ділитись досвідом і працювати разом.

Проте перед вступом до ГО, а тим більше відкриттям регіональних представництв, ми маємо чітко розуміти, що ми з вами стоїмо на одних цінностях, маємо однакове бачення, місію та візію.

А для цього нам треба, як мінімум поговорити про це з вами.Тому вважайте це офіційним зверненням.

Офіс Трансформації, який асоціюється зі мною — один. В Києві. Більшість його активностей, саме як ГО, ще попереду.

Офіційні заяви про цей Офіс поки що робив тільки я.Все решта, особливо в інших місцях, це копія.

Можливо з добрими намірами, проте копія.

Дякую усім. Репост та донейт вітається!



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги