Пятница, 29 марта, 2024
блоги
23.02.2021

Сергій Притула: ви реально вважаєте, що Україна, Київ не в змозі побудувати Меморіал без росіян?

Сергій Притула

Сьогодні у Київраді має відбутися голосування за виділення землі під російський проект меморіалу Бабиного Яру.

І, хоч, його автори вперто відмовляються називати його російським, але… Якщо у проекті задіяні російські гроші і російські виконавці, то він, достеменно, не є українським.

Чи потрібен Україні цей Меморіал? Безперечно! Бабин Яр – це спільний біль українського та єврейського народів. Це можливість українцям бути частиною усього цивілізованого світу, який віддасть належну шану жертвам Голокосту, засудити злочини нацизму, а, поряд з цим, не забути про розстріляних там у роки Другої Світової українців і, зрештою, пам’ятати про похованих там жертв Голодомору!

Бабин Яр – це не про кілька ділянок землі, які необхідні для створення Меморіалу. Це про Гідність України, як Держави.

Я категорично проти присутності у проекті російського режисера Хржановського. Про цього персонажа і я, і багато активістів, писали ще минулоріч.

Якщо людина у своєму проекті ДАУ знімає російського неонациста Тесака, потім відправляє на його могилку віночок, який лежить поряд з вінками, на яких зображена свастика, то чи не є абсурдом його долучення до меморіалу жертвам Голокосту?!!! В якій ще країні подібне могло б бути?!!!!!

Наглядова Рада проекту не приховує, що у ньому присутні гроші російських олігархів Фрідмана і Хана. І чи є припустимим, щоб до створення Меморіалу світового значення, у столиці країни, яка вже 7 рік потерпає від агресії росії, ми толерували дії країни-агресора, сором’язливо погоджуючись приймати від їхніх олігархів гроші на цей, вкрай важливий для Держави проект?!!!

Як на мене – ні! Я закликаю депутатів Київради, незалежно від фракції, добре подумати сьогодні, перш ніж проголосувати «за»! Вам доведеться потім довго пояснювати киянам, своїм виборцям, чому ви це зробили. А вашим партійним керівникам – нести за це політичну відповідальність! На всеукраїнському рівні!

Я не говорю зараз про те, яким має бути художнє рішення Меморіалу. Цим нехай займаються фахівці, які у цьому більше петрають. Зрештою, запрошую у коментарі Иосиф Зисельс , він зможе більше розказати про альтернативний проект.

Я говорю про те, що допоки з проекту не будуть виведені росіяни і російські гроші, варто поставити на паузу будь-які майнові питання!Ви реально вважаєте, що Україна, Київ не в змозі побудувати Меморіал без росіян? Не смішіть мене!

Давайте ж уважно і поіменно прослідкуємо сьогодні за цим голосуванням!



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги