Четверг, 28 марта, 2024
блоги
07.07.2020

Валерій Пекар: ненависть до нинішньої влади об’єднає майже всіх

Валерій Пекар

Я ніколи не ображав 73%, і на це є кілька причин: етична, політична та соціологічна.

1. Політична: я знав, що за рік 73% зменшаться вдвічі (це вже сталося), а за наступний рік ще вдвічі. Врешті ненависть до нинішньої влади об’єднає майже всіх. Когорта противників приростає тими, хто за нього голосував, а ким же ще?

2. Соціологічна: я бачив, що люди з модерними цінностями, які є основною рушійною силою нашого суспільства, на президентських виборах розкололися навпіл: не вірили одному кандидатові, тож голосували за іншого.

3. Етична: загалом не люблю ображати людей узагальненнями (бо це нічим не відрізняється від расизму, сексизму, ейджизму тощо), хоча можу бути доволі жорстким в особистій дискусії та критичним стосовно окремих персон.

Це була преамбула.
А тепер основне.

Останніми днями чимало моїх друзів і товаришів, які свого часу голосували за Зеленського чи навіть агітували за нього, були звинувачені у порохоботстві.

Це означає, що міняється парадигма.
Бо тепер порохоботом на зелених печерських пагорбах вважатиметься будь-хто, хто не аплодує у захваті Зеленському та його оточенню. Мовчати вже мало, треба аплодувати.

Це поганий поворот, бо він посилює розкол у вже розколотому суспільстві.

Це хороший поворот, бо тих, що аплодують, ставатиме щоразу менше. Спочатку нинішня політична верхівка відрізала себе від значної частини інтелектуального і кадрового ресурсу, бо ті були супротивниками, потім відрізали нейтралів, тепер відрізають тих колишніх прихильників, хто не аплодує. «З ким ти залишишся, хазяїн, зі сміттям?» — питав Фроїм Грач (сподіваюся, знаєте такого).

Це поганий поворот, бо настане день, коли супротивникам Зеленського доведеться, скриплячи зубами, його підтримувати і захищати, бо всі інші сценарії будуть набагато гіршими для української державності.

Це хороший поворот, тому що завжди народжується щось нове, коли щось старе помирає. Не перемикайтеся.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.

Теги: блоги
Find gaming joy at Hotel Glory .