Суббота, 20 апреля, 2024
блоги
07.06.2021

Сергій Соловей: де береться в магазинах молоко, якщо корів ніде немає

Сергій Соловей

На тему «все пропало», або «де береться в магазинах молоко, якщо корів ніде немає».

1 місце в Україні по виробництву сільськогосподарської продукції взагалі і молока зокрема, давно і впевнено посідає Полтавщина.

Станом на 1 травня цього року в області є 213 400 голів великої рогатої худоби, з них — 121 100 корів. Надої на 1 корову весь час збільшуються (за останні 5 років — на 16%) і становлять зараз 7091 літр (при ссср всі причетні до такого показника уже були б «героями соціалістичної праці»). А зараз це — середній показник, багато де він значно вищий.

Минулого року Полтавщина виробила 330 700 тисяч тонн молока (з них 295 500 тисяч тонн — у великих господарствах).

Цього року за 4 місяці вже вироблено 103 300 тисяч тонн молока — а це на 21 000 тисячу тонн більше ніж за такий же період минулого року.Визнаним лідером у галузі молоковиробництва Полтавщини є Шишацька громада, де кожні 5-6 днів виробляється тисяча тонн молока. До речі, Шишацька громада є і визнаним центром вирощування цукрових буряків, тут успішно працює один з найбільших і найкращих в Україні цукрових заводів — Яреськівський (корпорація «Астарта» Віктора Іванчика).Тут же, на Шишаччині, знаходиться всесвітньовідоме велике екологічне господарство «Агроекологія» Семена Антонця, на території якого будь-яка «хімія», «добрива», «гербіциди-пестициди» заборонені з 1973 року і яке дає щодня близько 30 тонн найякіснішого молока у всьому світі.

Заробітна плата в молоковиробництві теж достойна, знаю господарства, де доярки вже давно не отримують менше ніж 1000$ на місяць. Так що є і корови, є і молоко і його переробка. Україна посідає 5 місце в світі по експорту вершкового масла та інших молочних продуктів.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги