Четверг, 28 марта, 2024
Новости
10.07.2020

Госпіталь МВС отримав на боротьбу з COVID-19 утричі більше коштів, ніж усі лікарні Чернівецької області, — DOZORRO

«На Львівщині з переплатою закупилися медичними масками. На Чернігівщині за «ковідні» гроші відремонтували адміністративну будівлю. А київський госпіталь МВС отримав на боротьбу з COVID-19 утричі більше бюджетних коштів, ніж усі лікарні Чернівецької області, разом узяті», — поідомляє директор програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine Іван Лахтіонов для «Голосу Америки».

«Коли ми почали вивчати «ковідні» закупівлі, ми побачили, що є зловживання. Є завищення цін. Є спроби, під виглядом протидії коронавірусу, протягнути інші закупівлі, які до боротьби з пандемією не мають жодного відношення», – розповів Іван Лахтіонов.

Аналітичний інструмент covid.dozorro.org створений за підтримки USAID і Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Він дає можливість у декілька кліків знайти всю необхідну інформацію про закупівлі для боротьби з коронавірусом.

Лахтіонов пояснює, як це працює. Вибираємо на карті, скажімо, Київську область. Вибираємо місяць, який нас цікавить. І бачимо, скільки по області витратили на боротьбу з епідемією. Можна подивитися, скільки витратило окреме місто, окрема лікарня. І що купували, і хто продавав, і по якій ціні.

Одразу, як на долоні, видно усі підозрілі операції. Ось за гроші, виділені з бюджету на протидію коронавірусу, хочуть купити камери відеоспостереження. А ось медичні маски постачає компанія, яка займається ремонтом автомобілів.Сьогодні є вже ряд відкритих кримінальних проваджень за матеріалами наших розслідувань

«За фактами виявлених порушень ми готуємо звернення до контролюючих і правоохоронних органів. Сьогодні є вже ряд відкритих кримінальних проваджень за матеріалами наших розслідувань», – розповів Лахтіонов.

Як відомо, 17 березня Верховна Рада ухвалила закон, що дозволив закуповувати товари для боротьби з пандемією за спрощеною процедурою, без тендерів та аукціонів. У Transparency International Ukraine вважають це правильним кроком. Адже на початку пандемії попит був великий, і ринок не встигав задовольняти потреби.

Сьогодні ж, коли ринок стабілізувався і купити в аптеці маску чи антисептик уже не проблема, час повертатися до процедурних моментів у цих закупівлях, – вважають експерти DOZORRO.

Що ж до громадського контролю державних закупівель для протидії епідемії, то він залишиться актуальним ще довго, вважає директор програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine.сумарна вартість укладених договорів перевищує 4,5 мільярда гривень


Як він нагадав, на сьогодні таких закупівель здійснено майже 40 тисяч. А сумарна вартість укладених за ними договорів перевищує 4,5 мільярда гривень.

«Я вважаю, ми ще не раз почуємо про кримінальні провадження стосовно закупівель для боротьби з коронавірусом. Хтось щось неякісне закупив, хтось переплатив, хтось використав «ковідні» гроші не за призначенням. Тому інструмент користуватиметься попитом, доки триває епідемія», – сказав Іван Лахтіонов «Голосу Америки».

Як він додав, важливо, щоб інструментом користувалися не лише громадські активісти й журналісти, сигналізуючи про порушення, але й самі правоохоронні органи.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.

Теги: Новости