Суббота, 20 апреля, 2024
блоги
23.06.2021

Андрей Длигач: ідея податкової амністії далі призводить й до порушення принципу презумції невинуватості

Андрей Длигач

Обговорювали зараз в прямому ефірі прийнятий (але ще не підписаний) закон про податкову амністію.

Він викликає в мене багато запитань в редакціях, з якими я знайомився попередньо. Цікаво все ж буде побачити фінальну версію. Але навіть без деталей є кілька принципових моментів.

Перший — мене дивують коментарі пана Гетманцева, який вбачає можливість «заробити» на поверненні «20 млрд з 50 млрд що є у населення і які отримані в різний час з ухилянням від податків».

Наші розрахунки, а також розрахунки колег свідчать, що на руках у населення навіть більше заощаджень. Проте сама теза про те, що вони отримані з ухилянням від податків не тільки є хибною, а й ілюструє саму ідею пана Г: заробити на амністії грошей для бюджету (а ця ціль вимагатиме прискіпливості і фінмону, і державних органів по відношенню до великої кількості громадян).

Але ця ідея далі призводить й до порушення принципу презумції невинуватості.

Сьогодні в ефірі від депутата СН пролунали ще кілька тез, які, на мою думку, є глибоко помилковими.

Наприклад, що це тестова амністія. Якщо тестова — то вона має всі шанси на зворотній ефект: нащо сплачувати податки, якщо потім все одно будуть наступні амністії?

Ну і головне.

Завдання амністії: це відновлення довіри.

Вона не може бути проведена сама по собі. Без податкової реформи. Без зниження податків на працю. Вона не може відбуватися на фоні перегляду умов для інвесторів заднім числом (як то з зеленим тарифом).

Чи в процесі гри «обіцяли одне — а зробили протилежне» з МВФ.

Також і захист персональних даних має стати ключовим пріоритетом амністії. Вона не може не відповідати на запитання: а що з олігархами, які вже встигли легалізувати свої капітали? Що з корупціонерами? Чинний закон не про них. А що про них?

Де якісь розслідування і покарання? Де реакція на лотереї, вино і біткоїни?

Якщо ж справжня ціль — це не відновлення двосторонньої довіри, а бажання наповнити бюджет, то, боюся, бюджет не наповниться, а довіра остаточно буде зруйнована.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.

Теги: блоги