Пятница, 29 марта, 2024
блоги
05.07.2021

Павло Ковтонюк: протягом усього чемпіонату ми грали у сучасний європейський цікавий футбол

Павло Ковтонюк

Дуже цікаво дивитися цей чемпіонат Європи.

Я завжди активно цікавився футболом, дивився різні чемпіонати. Це було наслідком того, що у дитинстві справді мріяв бути футболістом і намагався вивчати футбол, а не просто грати.

Але. після революції та війни футбол відійшов кудись за політику, публічні справи і оце все. А під час роботи у міністерстві я взагалі забув що це і кілька років не дивився жодної гри.

Потроху почав вилазити з цієї капсули часу тільки минулого року, а цей Євро — перший чемпіонат, який я знову дивлюся багато та уважно як колись. І ось які в мене враження.

Перше, що я помітив — майже всі команди грають у геть інший футбол, ніж той, якому мене вчили. Принципи «вертикальної гри», «м’яч рухається швидше за гравця», «дійти до воріт через найменшу кількість дотиків» не те що не діють — над ними знущаються і грають підкреслено протилежно.

Схоже, гвардьольщина межі 2000-2010-х проросла по всій Європі і стала новою Реформацією у футболі. Друге, мені довелося гуглити майже всіх гравців нашої збірної, крім Ярмоленка та Зінченка. Це значить, що повністю змінилося покоління наших гравців.

Ну і третє і головне.

Шева з цим новим поколінням грає у сучасний футбол, такий як більшість команд Європи. Грає в міру можливостей цих хлопців. Треба бути чесними з собою і розуміти, що наш рівень — це Австрія, Польща, Швеція (уже стає тяжко).

Думаю, ми зараз слабші за чехів, швейцарців, данців. Тому очікувати, що ми пройдемо Англію, яка закатала перед тим німців — одну з найкращих команд останнього десятиліття — це не просто наївно, а навіть і неадекватно.

Тому я дивився матч учора з рівними емоціями, і не мав жодного бажання рвати на собі волосся. Ми зіграли добре. Ми були на своєму рівні. І протягом усього чемпіонату ми грали у сучасний європейський цікавий футбол.

І ще.

Я подивився один матч збірної Росії. Проти Бельгії (0-3). І, друзі, я побачив там той футбол, на якому я зупинився перед тим, як потрапив у свою капсулу часу.

Ніби це 2000-і роки.

Зкута, абсолютно не адекватна часу гра. Навіть гравці не змінилися. У нападі — підстаркуватий Дзюба. По флангу повзає сивий Жирков. Не вистачало тільки Березуцкого.

Думаю що його не поставили, бо він уже геть спився. Футбол доби раннього путінізма. Таке.

Наша збірна молодці.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги