Пятница, 29 марта, 2024
блоги
15.09.2021

Олександр Юсупов: різке зростання витрат бізнесу на електроенергію й подорожчання товарів, особливо в Україні, є неминучим

Олександр Юсупов

Вартість газу в Європі побила новий рекорд, подолавши позначку в $800 доларів за тисячу кубометрів.

Які у цього причини? Їх декілька, включаючи високу ціну на газ в Азії та погоду в Європі, але ключовою швидше є дії Газпрому, який протягом останніх місяців максимально обмежує поставки газу в ЄС по українським та польським газопроводах через що сховища залишаються малозаповненими напередодні опалювального сезону.

Мета була зрозуміла від самого спочатку — натиснути на Німеччину і Євросоюз, щоб там швидше прийняли рішення про введення «Північного потоку-2» в експлуатацію, після чого поставки російського газу мають збільшаться, а ціна зменшиться.

Але активної протидії агресивній тактиці Кремля не спостерігається. Брюссель міг би вже хочаб відкрити антимонопольне розслідування проти Газпрому, однак і цього досі не було зроблено. Відтак різке зростання витрат бізнесу на електроенергію й подорожчання товарів, особливо в Україні, є неминучим і це ще одна велика штучно створена Кремлем проблема, яка вдарить по Києву не лише економічно, а й політично, адже українці є дуже чутливими до таких проблем.

Тим часом Німеччина наближається до парламентських виборів, які цілком можуть закінчиться тижнями або навіть місяцями переговорів про новий коаліційний уряд, як це було в 2017-18-х роках, що збільшує Москві простір для маневрів. А що ж буде з обіцянкою Берліна Вашингтону стосовно намагання зберегти статус Києва як транзитера?

Сьогодні, коли Німеччина сама себе не захищає від російського енергетичного тиску, а також кібератак, дуже слабо віриться в її здатність змусити Росію продовжити з Україною контракт про транзит газу.

Європа мала б зменшувати свою залежність від Газпрому, проте замість цього дозволила йому побудувати новий газопровід, котрий він вже використовує як інструмент впливу.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги