Суббота, 20 апреля, 2024
блоги
01.10.2021

Юрій Гудіменко: рейтинг, як і посада, не гарантує влади

Юрій Гудіменко

Тим часом Запоріжжя залишилося без голови.

Мер Запоріжжя Володимир Буряк пішов з посади, посилаючись на слабке здоров‘я (і при цьому заявив, що залишається у політиці, така от хвороба). Міськрада учора прийняла відставку.

Тепер до весни (а може і довше) керувати містом буде секретар міськради, представник «Слуги народу».

Політичний конфлікт у Запоріжжі вирвався у публічну площину після місцевих виборів 2020 року, коли Володимир Буряк, колишній головний інженер «Запоріжсталі» Ахметова, у другий раз посів крісло мера – цього разу у першому турі, із результатом у 59,9% голосів.

Після красивої перемоги Буряка, як кажуть у місцевому політикумі, трошки «поплавило», він вирішив, що став імператором Запоріжжя і розсварився з усіма, включно із Вадимом «Релігійна самиця песика» Новинським, який по домовленості з Ахметовим взяв під контроль найбільш впливовий промисловий конгломерат у області – «Запоріжсталь». Але міський голова без міської ради важить не дуже багато, що Буряку і продемонструвала неформальна коаліція з ОПЗЖ, ЄС, «Слуги народу», Партії Шарія і «Нової політики» (це партія Богуслаєва, власника «Мотор-Січі»).

Політична криза заглибилася остаточно, коли ця коаліція просто перестала ходити у сесійну залу, кворуму не було, і фактично Буряк нічим не керував, окрім самого себе.

Тепер Буряк пішов (із рейтингом довіри близько 60%, на секунду), його обов‘язки виконує секретар міськради, вибори ще не призначено. Коаліція перемогла, Буряк програв.

Чи виграло від цього місто, чи програло – ще побачимо.

А мораль цієї історії така: рейтинг, як і посада, не гарантує влади.

Та і ніщо її не гарантує. Владу дає не рейтинг, владу дає не «корочка», владу дає не кабінет, і взагалі владу не дає ніхто і ніщо.

Бо владу не дають, владу беруть. Тож, Володимир Зеленський, пам‘ятайте, що ваш рейтинг – це лише цифри на папері. А владу ви вже віддали Єрмаку.

Він вас і знищить.

Картинка просто так.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.

Теги: блоги