Пятница, 19 апреля, 2024
блоги
20.04.2022

Агія Загребельська: після початку війни в Україні у США та ЄС почали планувати геть інший світ

Агія Загребельська

Майже через два місяці після жорстокого нападу Володимира Путіна на Україну адміністрація Байдена та її європейські союзники почали планувати зовсім інший світ, у якому вони більше не намагаються співіснувати та співпрацювати з Росією, а активно прагнуть ізолювати та послабити її як питання довгострокової стратегії.

У НАТО та Європейському союзі, у Держдепартаменті, Пентагоні та союзних міністерствах розробляються плани щодо закріплення нової політики практично по всіх аспектах позиції Заходу по відношенню до Москви, від оборони та фінансів до торгівлі та міжнародної дипломатії…

Декілька європейських політиків заявили, що їхні поточні розрахунки визначаються двома основними факторами.

Перший — це очікування на те, що будь-яке перемир’я в Україні, швидше за все, буде тимчасовим. Навіть якщо Путін погодиться на якийсь час скласти зброю, багато європейців вважають, що він прагнутиме перегрупуватися, відновити російські збройні сили і знову напасти, як тільки відчує себе готовим.

Друга причина – глибокий жах перед звірствами російських військових щодо мирного населення, які стали відомі після того, як їхні війська відступили на схід України за останні два тижні. Багато хто вважає, що Путіну, можливо, доведеться постати перед міжнародними трибуналами зі звинуваченнями у воєнних злочинах…

«Коли йдеться про розслідування всіх військових злочинів, воно не може зупинитись на польовому командирі, а в Росії кінцевим головнокомандувачем є президент Російської Федерації», — сказав Рінкевичс.

«Після Бучі», передмістя Києва, де російські війська, що йдуть, залишили на вулицях десятки мертвих цивільних осіб, деякі з яких, вочевидь, зазнали тортур і страти, «складається відчуття, що буде дуже важко говорити з Путіним або кимось із російського уряду, не пам’ятаючи про те, що сталося».

За словами заступника міністра оборони Литви Маргіріса Абукевичюса, очевидна сильна підтримка війни серед росіян також викликала перегляд серед союзних політиків щодо давніх спроб провести різницю між населенням країни та її керівництвом. У росіян, схоже, є лідери, яких вони хочуть, сказав він, ще одна причина для того, щоб закріпитися і приготуватися до тривалого протистояння.

«Існує колективна відповідальність», – сказав Абукявічюс. «Спочатку ми говорили «війна Путіна». Тепер ми дедалі частіше говоримо «війна Росії»». (Washington Post)



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.

Теги: блоги