Четверг, 28 марта, 2024
Новости
28.07.2020

Резніков: ще рано говорити про зрив перемир’я, а випадки порушення мають розслідувати за участю ОБСЄ і в майбутньому СЦКК

Віце-прем’єр-міністр України, перший заступник голови делегації України в Тристоронній контактній групі Олексій Резніков вважає, що поки що не варто говорити про «порушення перемир’я», а випадки пострілів, про які з’являється інформація, мають розслідувати і пояснювати за участю представників ОБСЄ і в майбутньому Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК), який слід відновити.Про це повідомляє Інтерфакс Україна.

«Нині всіх непокоїть інформація про те, що нібито мали місце постріли. Точного підтвердження, які та де, очікуємо. Але я запропонував би говорити про те, що це не означає порушення перемир’я, це означає, що є факти порушень, і про це, зокрема, саме і йдеться в додаткових заходах, які було узгоджено на Тристоронній контактній групі нещодавно», — сказав він у коментарі агентству «Інтерфакс-Україна» у понеділок.

Резніков пояснив, що постріли якраз передбачені як «випадок, який підлягає розслідуванню, і або притягненню до дисциплінарної відповідальності, якщо це зловмисне порушення». «Якщо це помилка, випадковість, — тоді пояснення цього за участю СММ ОБСЄ і в майбутньому відновленого, я сподіваюся, повноцінного складу СЦКК», — зазначив він.

Резніков наголосив, що лінія розмежування сторін конфлікту на Донбасі вельми протяжна, уздовж якої в окопах і бліндажах перебувають військові люди зі зброєю, які за шість років війни звикли тільки відповідати на вогонь. «І сьогодні це не відразу, не за один день, з 0:01 оголосили і прямо все відразу виходить. Звісно, це серйозна кропітка робота офіцерів, пояснення того, що треба навчитися інакше реагувати. Тому що випадковий шум уночі або тріск не означає привід відкривати вогонь у відповідь. У цьому завдання і так починає працювати перемир’я», — розповів він.

Віце-прем’єр поки що оптимістично дивиться на ситуацію і вважає, що залишається шанс на досягнення перемир’я, але при цьому він наголосив, що якщо будуть не випадкові, поодинокі порушення режиму тиші, а реальна агресія, що порушує узгоджені в рамках ТКГ додаткові заходи, то українські військові скористаються ст. 40 Гаазької конвенції 1907 року про закони і звичаї ведення війни. Він нагадав, що в ній чітко зазначено, що якщо одна зі сторін порушує перемир’я, то інша має право на автоматичний вихід із нього і відновлення військових дій.

Резніков також зазначив, що вже приблизно рік тривають переговори в різних варіаціях, зокрема у групі з безпеки ТКГ, про те, що всі попередні випадки перемир’я не спрацьовували, потрібно було проаналізувати причини й постаратися знайти способи зменшення ризиків.

«І не дарма під час зустрічі політичних радників лідерів «нормандського формату» в Берліні 3 липня було витрачено 11 годин. За великим рахунком, йшлося саме про безпеку. Ми ж пам’ятаємо, що перші пункти Комплексу заходів із виконання Мінських угод якраз говорять про припинення вогню та режим тиші. Тому що з цього розпочинається деескалація будь-якого військового протистояння. І говорити про якісь мирні ініціативи легше і простіше, зокрема в суспільстві, коли припиняється війна. Коли у зведеннях перестають звучати цифри про вбитих і поранених», — наголосив він.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.

Теги: Новости