Среда, 17 апреля, 2024
блоги
09.06.2022

Андрій Бондар: 19-річний вася з якоїсь клязьми чи чебоксар каже, що ти не маєш права на існування, бо йому так сказали по телевізору

Андрій Бондар

Іноді в пориві якогось раптового цинізму я думаю, що наша єдність сьогодні – ніяке не диво і не якась наша особлива заслуга. Нічого патетичного в цьому нема.

Ми народ як народ. Нічим не кращий і не гірший за будь-який інший європейський народ. Зі своїми зайобами і травмами. Зі своїм важким анамнезом у віках. Просто наша єдність утворилася і тримається, і триматиметься тільки на тому, що там, на тамтому боці – такі нестерпні виродки і ї**нати, з якими нам неможливо ніяк і під жодним соусом бути разом більше ніколи на віки вічні, амінь.

Бо не можна бути поруч із племенем з архаїчними уявленнями про все. З ним не можна жити поруч і не бути загроженим все життя. Хоча означення «архаїчний» для них – занадто шляхетне. Тому його сміливо можна замінити на «ретроградний». Ретроградна імперія. Союз КҐБ, АУЄ і РПЦ.

Найгірше, що зуміло вигадати людство – ретроградна імперія. Союз охранки, криміналу і попів. Найреакційніший з усіх можливих фашизмів. Повне поневолення людини і людської свободи. Це коли водночас нанотехнології, штучний інтелект і різноманітний технологічний прогрес і приходить такий 19-річний вася з якоїсь клязьми чи чебоксар і каже, що ти не маєш права на існування, бо йому так сказали по телевізору.

І знаєте, що я вам наостанок скажу: це не просто гірше і темніше за будь-яку війну в Чечні чи на Балканах. Це гірше за геноцид у Руанді. І річ тут не в кількості наших жертв. А в тому, що все це відбувається під прапором Великої Російської Культури. Це її пік і розквіт. Її апогей і найвища точка.

Геноцид українців відбувається під прапором Великої Російської Культури. Бо вона нарешті така, як є, і не криється. Вона саме така й іншої ніколи не було. Ось вона – найбільша цінність цієї війни. Усвідомлення. Іншої російської культури ніколи не було.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги