Суббота, 20 апреля, 2024
блоги
24.06.2022

Ігор Петренко: інтеграція України до ЄС може тривати роками

Ігор Петренко

Наступний етап після надання статусу кандидата у членство в ЄС – це запуск переговорів щодо вступу нашої держави до Європейського Союзу. Але для того, аби вони стартували, передбачений  певний план дій того, що Україна має виконати до початку відповідних перемовин.

Це зокрема, питання судової реформи, Конституційного суду, НАБУ, САП, запуску Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії, реформування правоохоронного сектору загалом, антиолігархічний закон і питання національних меншин тощо.

У  принципі, політична воля керівництва нашої держави на виконання цих вимог є, тому я думаю, що протягом пів року ми повинні ці вимоги виконати. Є, звичайно, обтяжувальний фактор, – війна – але з іншого боку, Парламент та Уряд України працюють, тому мали би впоратися.

От після цього вже і починається стадія перемовин, які можуть тривати певний час. Інколи це буває доволі довго. Наприклад, Македонія вже декілька років на стадії перемовин, Хорватія ще довше. Цей час передбачає напрацювання пакету реформ та відповідних змін для того, аби по формальних критеріях Україна відповідала тим вимогах, які ЄС виставляє вже до своїх країн-членів. Сподіваємось, після того, як Україна отримає статус кандидата, наступні етапи ми спробуємо пройти швидко. Але йдеться все одно про роки.

Перемовини передбачають вироблення певної дорожньої карти, по якій Україна рухатиметься на шляху до ЄС. Також наша держава отримуватиме фінансову підтримку на здійснення необхідних реформ. Ця дорожня карта включає різні питання, починаючи від інфраструктури, законодавства, функціонування органів державної влади, реформ митниці, закінчуючи питанням візових режимів. Обсяг загалом доволі значний. Частині цих вимог Україна вже відповідає, частину ще треба довиконати.

Загалом у міжнародних договорах самого Європейського Союзу немає певного відповідного чіткого переліку, адже готовність кожної країни є індивідуальною. А самі ці вимоги, яким має відповідати країна, є доволі розмитими і це все індивідуально під кожну країну. Власне, тому і стартує процес цих перемовин, аби визначити рівень готовності кожної країни і накреслити відповідну дорожню карту, яка є індивідуальною для всіх.

Але варто розуміти: рішення про членство все одно буде політичним. Свого часу Польща стала членом ЄС у 2004 році, хоча ще у 2002  Європейська комісія у своєму висновку вказувала на значну неготовність Польщі бути частиною цієї спільноти. І за два роки наша сусідка не встигла би виконати відповідні вимоги. Наприклад, реформа трудового законодавства – це був би серйозний удар по ВВП Польщі, тому ЄС заплющив на це очі і поляки таки стали частиною Європейського Союзу.

За матеріалами ПІКА



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги