Пятница, 29 марта, 2024
блоги
19.07.2022

Віктор Ягун: активізація ДРГ передує надзвичайним подіям на фронті або активізації можливого наступу в напрямку, де вони активізовані

Віктор Ягун

Диверсійно-підривні акції, як правило, передують глобальному наступу для того, щоби не можна було дати підірвати якісь мости, ліквідувати канали зв’язку, перешкодити нормальній діяльності військ, дестабілізувати ситуацію серед населення. У Києві поки що я таких подій не бачу. Але навпаки, якщо працюють, то більше не стільки в Києві, скільки по прикордонню. А це свідчить про те, що працюють більше не як диверсійні групи, а як розвідувальні. Їм треба подивитися, як змінилася ситуація, де розташовані військові частини, де є блокпости, яка система проходу тих блокпостів. Їм треба подивитися, якщо щось заміновано, то як воно заміноване. Можливо навіть узяти якогось «язика», якогось полоненого, який би міг розкрити деякі нюанси. І підготувати.

Якщо це глибинна розвідка, вона може готувати схрони для того, щоби готуватися до можливого наступу в тому напрямку. І чекати противника. Якщо противник наступає, а зі спини починає працювати ДРГ, то, зрозуміло, що не дуже комфортно почуваються люди, які тримають оборону.

Дуже велика небезпека — це те, що ми зараз важко орієнтуємося по тих людях, які переміщуються навіть не тисячами, не сотнями тисяч, а мільйонами з одного кінця України в інший. І просто так визначити, чи то біженці, переміщені особи або по роботі, у справах приїхали, а чи це ДРГ, дуже важко. Треба бути пильними, дивитися, хто навколо тебе, хто знімає квартири, як себе поводить.

Як розпізнати диверсанта? Розговорити його, з якого він регіону, якщо з якогось регіону, то можливо якесь слово можна згадати. Я просто знаю ситуацію, коли людина, яка гарно говорила українською мовою, його запитали, чим дім відрізняється від домовини, він почав пояснювати, що домовина — це такий маленький будиночок. От на цьому він і спалився. Оскільки я не знаю, українську мову можна вивчити, а деякі речі можна і забути. Я не думаю, що треба прямо проводити якесь опитування, бо в такому випадку людина насправді сама себе заплутає.

Але краще, якщо є якісь підозри, одразу звертатися до правоохоронних органів, це перше. А по-друге, зараз у нас чітко і в Дії, і на сайті Служби безпеки України відпрацьовані сайти, Telegram-боти, де можна звернутися і свої підозри викласти дуже ретельно. Це все потрапляє до єдиного колцентру, який опрацьовує цю інформацію і вона перевіряється. Якщо хтось думає, що вона забувається — ні в якому разі, по кожній має бути результат, позитивний або негативний.

За матеріалами НВКиїв



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.

Теги: блоги