Четверг, 18 апреля, 2024
Главные новости
15.08.2022

Воєнний стан в Україні продовжили: що корисно знати

Верховна рада схвалила пропозицію президента продовжити термін воєнного стану та мобілізації в Україні на 90 днів до 21 листопада.

Це рішення підтримали 328 депутатів.

Одночасно продовжили загальну мобілізацію.

Повістки вручають через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від форми підпорядкування і власності.

Окрім того, повістки можуть вручати посадовці Територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки (військкоматів).

«Тобто, вручити повістку можуть як співробітники військкомату, так і представники органів місцевого самоврядування чи органів внутрішніх справ. І це потрібно мати на увазі всім чоловікам, оскільки ніхто інший не має права це робити, зокрема поліція чи представники тероборони. Якщо ви, наприклад, водій і переймаєтесь, чи може представник правоохоронних органів під час зупинки вашого авто вручити повістку, то наразі з впевненістю можна сказати, що поліцейські таких повноважень не мають», – пояснила адвокат Вікторія Тютюнникова у коментарі для «Слово і діло».

У нормативно-правових актах України не заборонено вручати повістки у будь-якому людному місці після встановлення особи.

«Формат, при якому повістки приходять не тільки за місцем проживання і роботи, а й видаються на вулиці, на блокпостах, у метро чи чергах на заправку, не суперечить чинному законодавству», – додала Тютюнникова.

вручення повістки не є підставою для негайного призову на військову службу, тобто для мобілізації.

За словами Вікторії Тютюнникової, наразі можуть вручати чотири види повісток:

  • повістка з’явитися в військкомат для уточнення облікових даних військовозобов’язаного;

Мета – оновити дані про призовників у військовому комісаріаті. До таких даних належать: особисті контакти, інформація про стан здоров’я призовника, склад сім’ї, місце роботи, навчання тощо.

  • повістка на проходження медичного огляду при військкоматі;

Мета – визначити стан здоров’я та придатність громадянина до служби. За результатами обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

  • повістка-призов на строкову військову службу;

Саме такий вид повісток найбільше тривожить громадян. Адвокат пояснила, що прийнявши таку повістку і не з’явившись за нею, особа ухиляється від призову, тож ризикує бути притягнутою до кримінальної відповідальності, що передбачена ст. 335 Кримінального кодексу України (карається обмеженням волі на строк до трьох років).

  • повістка на прибуття на призовну дільницю. Її ще називають «мобілізаційним розпорядженням», «бойовою повісткою», «повісткою на відправку».

Тютюнникова пояснила, що такий вид повістки вручають військовозобов’язаним особам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби, й зобов’язує громадянина з’явитися на призовний збірний пункт протягом 12-24 годин після оголошення мобілізації.

На вулицях переважно вручають повістки не бойові.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.