Пятница, 19 апреля, 2024
Новости
22.08.2022

Литва планує будувати атомні реактори малої потужності

Аби забезпечити енергетичні запаси на тлі воєнного вторгнення рф в Україну та досягти незалежності на ринку носіїв Литва планує будувати атомні реактори малої потужності.

Як повідомила замміністра енергетики Литви Інга Жилене, реактори мають відкрити у 2030 році, їх створення уже заклали до нової енергетичної стратегії Литви.

Міністр енергетики країни Дайнюс Крейвіс назвав помилкою Литви відмову від атомної енергетики.

Раніше Литва спільно з Латвією, Естонією та японською компанією Hitachi розраховувала побудувати до 2020-2022 років нову атомну електростанцію – Вісагінську АЕС – поряд із остаточно закритою наприкінці 2009 року Ігналінською АЕС.

Уряд Литви планував, що будівництво АЕС розпочнеться у 2015 році, а електроенергію вона мала б почати виробляти не пізніше 2022 року. Від будівництва нової АЕС відмовилися після референдуму 2012 року, коли проєкт Вісагінської АЕС не одержав схвалення громадськості країни.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.