Пятница, 19 апреля, 2024
Новости
23.08.2022

Польща побудує атомні реактори для досягнення енергетичної безпеки

Польща планує побудувати шість реакторів до 2040 року. Рада міністрів Польщі ухвалила проєкт про внесення змін до закону про підготовку та здійснення інвестицій в об’єкти атомної енергетики, повідомляє Енергоатом з почиланням на Національне агентство з атомної енергії країни (Państwowa Agencja Atomistyki).

«У вересні минулого року було оголошено про план побудувати шість реакторів до 2040 року, загальною потужністю 6–9 ГВт. Згідно з прийнятим графіком, будівництво першої атомної електростанції в Польщі розпочнеться у 2026 році, а перший реактор потужністю 1–1,6 ГВт буде введено в експлуатацію у 2033 році. Наступні блоки вводитимуться кожні 2-3 роки», — зазначає Енергоатом.

Інвестиції, необхідні для цього, оцінюються в 32 мільярди доларів. Польща прагне зменшити історичну залежність від вугілля.

У липні минулого року Westinghouse Electric Company оголосила про початок інженерно-конструкторських робіт на основі технології AP1000 у рамках гранту від Агентства з торгівлі та розвитку США «для прогресу» ядерної енергетичної програми в Польщі.

Westinghouse є партнером Енергоатома. ДП «НАЕК «Енергоатом» та Westinghouse Electric Company підписали угоду про будівництво в Україні дев’яти нових енергоблоків за технологією АР1000. Енергоатом вже розпочав реалізацію проєкту з будівництва 5-го та 6-го енергоблоків на Хмельницькій АЕС, який заплановано завершити до 2029 року. Наступним енергоблоком, який збудує Компанія, буде блок №5 Рівненської АЕС. Його введення в експлуатацію має відбутися у 2032-му.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.