Пятница, 29 марта, 2024
Новости
07.09.2022

Під час переїзду закордон українці можуть отримувати пропорційні пенсії в країнах перебування

Українці, що залишаться закордоном на ПМЖ хможуть отримувати пропорційні пенсії у тх країнах, з якими є міжнародні договори.

Зокрема, українці можуть продовжувати отримувати українські пенсії в Болгарії, Естонії, Іспанії, Латвії, Литві, Словаччині, Чехії, Португалії та Польщі (за пропорційним принципом).

Крім того, Україна уклала міжнародні договори за територіальний принципом, тобто коли витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає отримувач. Це стосується Азербайджана, Білорусі, Грузії, Молдови, Монголії, Румунії, Угорщини.

У Пенсійному фонді попередили, що якщо пенсіонер виїде за кордон на постійне місце проживання, то пенсійні виплати з України йому можуть бути припинені. Це передбачають статті 47, 51 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.