Суббота, 20 апреля, 2024
Главные новости
12.09.2022

Курс на звільнення землі України: чекаємо на контроль над усіма державними кордонами

Уже 200 днів Україна змушена по всіх фронтах воювати з російськими загарбниками, які намагаються увірвати землю, яка їм не належить. За офіційними даними Генштабу ЗСУ, українські війська у останні дні звільнили більше 2 тисяч квадратних кілометрів території Харківської та Луганської областей. Підтверджено звільнення Куп’янська, відбувається зачистка від російських блазнів Куп’янського та Ізюмського районів. У Інституті вивчення війни повідомляють про звільнення понад 3000 квадратних кілометрів української території.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що ключем до успішного визволення Балаклії, Куп’янську та Ізюму стало захоплення трьох укріплених районів на фронті, які окупанти назвали «москва», «пітєр» та «омськ». ЗСУ звільнили Великий Бурлук на північний схід від Харкова за 15 км від кордону, а також Байрак, Нову Гусарівку, Щурівку та Вільховатку.

 «До виходу на державний кордон залишається 50 км», — повідомив у неділю, 11 вересня, у Facebook головнокомандувач ЗСУ, генерал Валерій Залужний.

Українські військові у селищі Велика комишуваха на Харківщині

У Чорному морі частина кораблів, які пару днів тому вийшли в море з Новоросійську, повернулися назад. Їм допомогла далекобійна зброя, яка є в розпорядженні ЗСУ. Це десантний корабель «Петр Моргунов», один старий десантний корабель типу 1171, два десантних типу 775 — «Королев» та ще один, а також патрульний корвет типу 22160 «Сергій Котов».

Під час панічної втечі російських військ з Харківської області російський українофоб сергій лавров заявив про бажання росії вести перемовини про мир, але сказав, що Україна буде розмовляти про мир лише після військової перемоги, в чому її підтримують США та Європа. 

Тим часом, на тимчасово окупованих територіях окупанти почали агітувати місцевих мешканців виїхати до Росії через «загострення ситуації». Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

За його словами, в Енергодарі на своїх інформаційних ресурсах окупанти зробили оголошення, в якому «в связи с обострившейся ситуацией» рекомендують мешканцям так званих ЛНР, ДНР та інших окупованих територій виїхати до РФ.

Експерт із сухопутних методів ведення війни в Королівському об’єднаному інституті оборонних досліджень (RUSI) Джек Уотлінг у колонці The Guardian написав, що тому, що ЗСУ відібрали ініціативу в окупантів передували кілька факторів.

«У червні українці не могли сконцентрувати свої сили через щільні обстріли російської артилерії. Постачання систем РСЗВ із Заходу дозволили ЗСУ систематично знищувати ворожі склади боєприпасів, вогневі і командні точки, скорочуючи можливості реагування і координації російських сил», — сказав Уотлінг.

Він додав, що в українських військових є потенціал для звільнення якомога більшої ділянки своєї землі від окупантів.

«Згідно з наявними даними, я вважаю, що восени на армію РФ чекає низка значних невдач і поразок. А українські командири користуватимуться деморалізацією ворога. Водночас не потрібно списувати з рахунків втрати армії України, які неминучі під час проведення наступальних операцій», – сказав експерт.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.