Суббота, 20 апреля, 2024
Власть
06.11.2020

Київ протестує проти указу Путіна про полегшення в визнанні «документів» угруповань в ОРДЛО і в наданні мешканцям регіону громадянства Росії

Міністерство закордонних справ виступило з критичною заявою щодо нового указу президента Росії Володимира Путіна, що має на меті далі полегшити визнання в Росії «документів», виданих угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», і надання мешканцям окремих районів Донецької і Луганської областей громадянства Росії. Про це повідомляє Радіо свобода.

«Сьогодні було оприлюднено указ президента Росії, яким здійснюється чергова спроба російської влади легалізувати незаконну видачу в окремих районах Донецької і Луганської областей України документів і реєстраційних знаків транспортних засобів мешканцям цих районів, а також надання їм російського громадянства у спрощеному порядку. МЗС України вважає ці кроки російської сторони черговим елементом агресії стосовно України, які спрямовані проти суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, є відвертим свідченням наміру Кремля продовжувати війну проти України не лише збройними, але й юридичними методами, – мовиться в заяві.

«Протиправне рішення Кремля відкрито суперечить зобов’язанням російської сторони за мінськими домовленостями, ігнорує зусилля, що докладаються в «нормандському форматі» і Тристоронній контактній групі для підтримання режиму припинення вогню і мирного врегулювання конфлікту в окремих районах Донецької і Луганської областей України. Вкотре наголошуємо, що кремлівські укази стосовно т. зв. «визнання документів і реєстраційних знаків» та «спрощеного порядку» надання громадянства Росії жителям окремих районів Донецької і Луганської областей України не визнаватимуться українською стороною», – заявили в МЗС.

У Києві також висловили переконання, що міжнародні партнери України також не визнаватимуть ці російські документи і будь-які правочини на їхній основі.

МЗС України вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі агресивні рішення щодо України та усунути їхні негативні наслідки. У зв’язку з публікацією цього указу МЗС висловлює рішучий протест російській стороні з направленням відповідної ноти, закликає наших міжнародних партнерів, насамперед по лінії «нормандського формату», засудити дії Росії і вжити необхідних засобів тиску, у т. ч. санкційного. Це питання якнайшвидше буде порушене Україною на міжнародних платформах, зокрема в рамках ООН, ОБСЄ та Ради Європи», – мовиться в заяві.

https://www.facebook.com/UkraineMFA/photos/a.148326765221252/3426552337398662/?type=3

У ній не вказаний конкретний указ президента Росії. Але такий указ дійсно був підписаний і оприлюднений іще 4 листопада й відтак тоді ж набув чинності. Він вносить зміни в два попередні укази, від 2017 і 2019 років. Із обох указів вилучаються фрази про те, що в них ідеться про «громадян України і осіб без громадянства, які постійно мешкають» на окупованих частинах Донбасу.

Першим із цих указів Путін ухвалив визнавати на території Росії незаконні паспортні псевдодокументи і реєстраційні знаки транспортних засобів, що їх самочинно видають підтримувані і скеровувані Росією незаконні збройні сепаратистські угруповання «ДНР» і «ЛНР», які захопили частини територій Донецької і Луганської областей і визнані в Україні терористичними. Другим Путін ухвалив спрощений порядок надання громадянства Росії мешканцям цих окупованих нині територій українського Донбасу.

При цьому в обох указах Путіна раніше йшлося про те, що згадані «документи» мають належати «громадянам України і особам без громадянства, які постійно мешкають на цих територіях». Таким чином, бойовики угруповань та інші люди, що живуть на окупованих територіях, скаржилися, що мусять доводити в Росії і своє українське громадянство (або відсутність громадянства), і постійне мешкання в ОРДЛО – хоча багато з них уже не мають легітимних українських документів, чи то про громадянство, чи про право мешкання особи без громадянства. Нині ця вимога для Росії скасована.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.