Пятница, 29 марта, 2024
Власть
02.11.2020

«Цей демарш — змова проти президента». Емоційна заява Зеленського про рішення КС

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Конституційного суду про скасування деяких норм антикорупційного законодавства змовою старих еліт проти президента і країни. Про це повідомляє ВВС.

«Я точно знаю, що сьогоднішній демарш Конституційного Суду — це публічний прояв змови частини старих еліт і олігархів проти Президента і проти країни. Ніяк інакше. Конкретно проти», — ідеться у емоційній заяві пана Зеленського на його сторінці у Facebook.

«Як там кажуть — на Хелловін всі чорти з політичного пекла відкривають свої справжні обличчя. Так співпало. Прізвища чортів ви прекрасно знаєте», — написано в заяві, однак жодних прізвищ не названо.

Скандальне рішення про часткове скасування системи електронного декларування Конституційний суд ухвалив минулого тижня. Воно одразу викликало хвилю обурення у західних партнерів України.

Експерти заговорили про можливе припинення співпраці з МВФ та загрозу безвізовому режиму з ЄС, адже для цих речей електронне декларування є ключовою умовою.

Невдовзі після оприлюднення рішення КС Володимир Зеленський зібрав засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому жорстко розкритикував КС.

Він анонсував швидкі та адекватні кроки.

Того ж дня він направив депутатам проєкт закону, яким просто запропонував розпустити нинішній склад Конституційного суду та обрати новий.

Така пропозиція також викликала хвилю обурення — тепер вже у юристів, експертів з конституційного права та опозиції. Адже запропонована президентом процедура розпуску не передбачена законами та Конституцією України.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.