Четверг, 18 апреля, 2024
Covid-19
03.11.2020

«Ситуація швидко змінюється зі складної на катастрофічну. Найважче — ще попереду», — Максим Степанов

«Ситуація швидко змінюється зі складної на катастрофічну», — сказав міністр здоров’я Максим Степанов у Верховній Раді про коронавірус у країні. Міністр прогнозує, що найважче — ще попереду. Про це пише українська служба ВВС.

«Легко пройти другу хвилю — неможливо», — попередив він.

Уряд намагається не допустити колапсу медичної системи, але втримувати ситуацію стає дедалі складніше.

Станом на ранок 3 листопада зафіксували 8 899 нових випадків Covid-19. За добу від коронавірусу померли 157 людей. А за весь час пандемії в Україні захворіли 411 093 людини, померли — 7 532.


Нині, каже Максим Степанов, в Україні роблять 47 тисяч ПЛР тестів на добу. Незабаром кількість тестувань має дійти до 50 тисяч, тоді як на початку епідемії було лише близько 200 тестів.

МОЗ намагається збільшити кількість ліжок у лікарнях із підведеним киснем. До кінця листопада їх має бути 40 тисяч, каже пан Степанов.

«Маму поклали в лікарню у коридор. Хворі там сидять на стільцях»
Але відповісти на запитання депутатів, чому цього не зробили досі, міністр так і не зміг. Він сказав, що всі лікарні є комунальними, а тому це належать до сфери відповідальності місцевої влади.

Водночас він заявив, що при повному заповненні ліжок медикам доведеться застосовувати «медичне сортування», коли перевага надається хворим із більшими шансами на одужання.

«Коронавірус розповсюджується швидше, ніж ми додаємо ліжка», — визнав очільник МОЗ.

Скільки українців помре від Covid-19? Прогноз фахівців
За його словами, якщо українці і далі нехтуватимуть заходами безпеки — не носитимуть маски, не дотримуватимуться соціальної дистанції — катастрофи не уникнути.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.