Пятница, 29 марта, 2024
Власть
04.11.2020

Нардепи вимагають звільнитись суддів Конституційного суду

Народні депутати передали до Конституційного Суду України (КС) заяву із закликом до суддів добровільно скласти повноваження.

Як повідомляється на сторінці партії «Слуга народу» в соцмережі Facebook, заяву підписали 226 народних депутатів. Заява стосується не всіх суддів, а тільки 11, які підтримали скандальне рішення про скасування антикорупційної реформи й електронного декларування зокрема.

«Ця політична заява, спрямована на те, щоб закликати 11 суддів скласти повноваження добровільно. Щоб вони зрозуміли, що народні депутати — це делеговані суспільством суб’єкти законодавчої ініціативи, немає довіри після таких рішень до суддів», — сказав голова фракції «Слуги народу» Давид Арахамія.

У разі, якщо вони не складуть повноважень, зазначив він, у депутатів є низка законодавчих ініціатив. Усі вони мають одну мету — фактично запобігти подальшим рішенням КС, які можуть повністю зруйнувати антикорупційну незалежну інфраструктуру.

«Конституційний Суд має розглянути у своїй програмі питання конституційності роботи Вищого антикорупційного суду. Це може безпосередньо вплинути на призупинення безвізового режиму з ЄС. Народ України не прощатиме таких рішень», — наголосив Арахамія і додав, що є законопроекти, які тимчасово блокуватимуть роботу КС, а деякі, зокрема президентські, пропонують перезавантажити систему Конституційного Суду, тому парламент визначатиметься.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.