Пятница, 19 апреля, 2024
Власть
05.11.2020

«Нафтогаз» готовий розпочати буріння на Юзівській площі через півроку після підписання договору на її розробку — Коболєв

«Нафтогаз» готовий розпочати буріння на Юзівській площі через півроку після підписання договору з Кабінетом Міністрів на її розробку, повідомляє Інтерфакс Україна з посиланням на пряму мову голови групи Андрія Коболєва.

«Ми готові розпочати буріння самостійно. Більше того, якщо цей об’єкт опиниться у нас, після того, як буде підписано останні документи, ми приблизно через шість місяців готові розпочати буріння», — сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Водночас він не прокоментував можливі умови співпраці, оскільки лише наприкінці жовтня уповноважене відомство запитало в уряду дозвіл на передачу «Нафтогазу» для ознайомлення матеріалів щодо площі.

Коболєв зазначив, що Юзівська площа цікава компанії з точки зору тестування концепції розробки газу щільних піщаників. При цьому наразі до роботи в «Укргазвидобування» залучені фахівці, які працювали в Shell і курирували цей проект.

«Чи зможемо ми цю концепцію довести — це питання. У нас є робоча гіпотеза, яку треба перевірити. Спрацює вона чи ні, наші геологи незабаром про це скажуть. Ми до розробки щільних піщаників готувалися. Тому таку гіпотезу тестувати ми готові. Якщо цей тест буде успішний, я думаю, ми зможемо як самі, так і, якщо побачимо якусь дуже цікаву комерційну пропозицію зі сторони, подумати про партнерство», — резюмував голова «Нафтогазу».

Як повідомлялося, в січні 2013 року Shell і ТОВ «Надра Юзівська» підписали угоду про розподіл продукції (УРП) на пошук, розвідку і видобуток вуглеводнів на Юзівській площі. Наприкінці 2014-го в Shell заявили, що досягти бажаного прогресу в розвідці Юзівського родовища газу не вдалося через бойові дії на Донбасі, а у вересні 2015 року Shell остаточно вийшла з УРП.

У липні 2016 року нідерландська Yuzgaz стала переможцем конкурсу із залучення інвестора для реалізації УРП з видобутку вуглеводнів у межах Юзівської площі. У грудні 2018 року Кабінет Міністрів схвалив передачу 90% прав і обов’язків ТОВ «Надра Юзівська» в УРП щодо Юзівської площі (Харківська та Донецька обл.) на користь компанії Yuzgaz B.V. (Нідерланди) з інвестором-оператором проекту в особі словацької Nafta a.s.

У грудні 2019 року голова Державної служби геології та надр Роман Опімах повідомив, що словацька Nafta a.s., що належить холдингу EPH Group, відмовилася від участі в проекті.

Юзівська ділянка площею 7,886 тис. кв. км розташована в Дніпровсько-Донецькому нафтогазоносному басейні на території Донецької та Харківської областей. За оцінками «Надра України», потенціал Юзівської площі перевищує 3 трлн куб. м умовного палива, а базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 млрд куб. м, оптимістичний — у 20 млрд куб. м.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.