Пятница, 19 апреля, 2024
Covid-19
13.11.2020

ВООЗ почала переговори з розробником російської вакцини «Sputnik V»

Якщо російська вакцина відповідатиме критеріям для включення в перелік засобів екстреного використання, ВООЗ опублікує ці результати.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) веде переговори з російським інститутом, який заявив про розробку вакцини «Sputnik V» проти COVID-19, щодо її можливого включення в перелік засобів екстреного використання, повідомляє DW із посиланням на повідомлення пресслужби ВООЗ.

«ВООЗ звернулася до науково-дослідного інституту епідеміології та мікробіології імені Гамалії, який висловив зацікавленість у поданні заявки на включення до списку вакцин, рекомендованих ВООЗ для використання в надзвичайних ситуаціях», — йдеться у повідомленні ВООЗ.

«Ми з нетерпінням чекаємо отримання даних щодо їх потенційної вакцини «Sputnik V». Якщо буде встановлено, що цей продукт відповідає критеріям для включення в список, ВООЗ опублікує результати», — додали у пресслужбі.

Включення вакцини до переліку засобів екстреного використання ВООЗ фактично означатиме, що вона рекомендована для використання всіма країнами-членами ВООЗ. Цей дозвіл спрощує процес використання нових і неліцензованих вакцин та інших продуктів у надзвичайних ситуаціях.

За словами російських розробників, вакцина «Sputnik V», за проміжними результатами випробувань, на 92 відсотка ефективна для захисту людей від COVID-19. Це твердження пролунало після заяви від німецької біотехнологічної компанії Biontech і американського гіганта Pfizer, які заявили, що їх спільна експериментальна вакцина під час випробувань показала більш ніж 90 відсотків ефективності.

ВООЗ, яка підтримує прискорену розробку вакцин для боротьби з пандемією, досі не провела попередню кваліфікацію жодної експериментальної вакцини і не опублікувала список екстреного застосування.

Угорщина проведе випробування «Sputnik V»
Також у четвер стало відомо, що Угорщина стала першою з країн Євросоюзу, яка вирішила провести випробування російської вакцини від COVID-19. Про це повідомив угорський міністр закордонних справ і зовнішньої торгівлі країни Петер Сійярто.

За його словами, протягом 10 днів до Угорщини має прибути перший зразок вакцини для лабораторних випробувань. Масові поставки вакцини очікуються в другій половині січня.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.