Суббота, 20 апреля, 2024
Культура
17.11.2020

Помер режисер Роман Віктюк

Нещодавно Романа Віктюка було госпіталізовано до однієї з клінік Москви, де артист відновлювався після перенесеного коронавірусу. Театральний режисер помер на 85-му році життя. Про це повідомляє DW

Театральний режисер, народний артист України та народний артист Росії, уродженець Львова, Роман Віктюк помер на 85-му році життя. Про смерть артиста повідомила в вівторок, 17 листопада, інформагентству «Інтерфакс» помічниця художнього керівника театру Людмила Ісакович. «Роман Григорович помер», — сказала Ісакович.

Наприкінці жовтня повідомлялося, що артиста було госпіталізовано до однієї зі клінік Москви, де він відновлювався після перенесеного коронавірусу.

Роман Віктюк — театральний режисер. Народився у 1936 році у Львові. Навчався в Державному інституті театрального мистецтва в Москві. Після його закінчення повернувся до Львова, де працював актором у місцевому Театрі юного глядача, а згодом — режисером, створив театральну студію при Львівському палаці піонерів.

Далі творчий шлях Романа Віктюка проліг через різні театри колишнього Радянського Союзу: він працював у Твері, Вільнюсі, Одесі, Таллінні, Києві, Саратові, Казані, Ризі, Ленінграді, Москві.

З 1970-х років ставив спектаклі в різних театрах Москви. У 1988 році на сцені театру «Сатирикон» поставив свій найзнаменитіший спектакль — «Служниці», в якому всі ролі грали чоловіки.

1991 року відкрився Театр Романа Віктюка, де першою постановкою став спектакль «М. Баттерфляй». Загалом на рахунку режисера понад 250 вистав.



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.