Пятница, 29 марта, 2024
Власть
23.11.2020

Чому люди тікають з Кремнієвої долини

Пандемія коронавірусу суттєво вплинула на ринок праці у всьому світі, змусивши компанії перейти на віддалений режим праці, а співробітників пристосовуватися до нових реалій роботи з дому.

Про це повідомляє ВВС.

Кремнієва долина не стала виключенням.

Та якщо раніше регіон, наче магніт, притягав найкращих ІТ-спеціалістів з різних куточків світу, то зі зникненням необхідності фізичної присутності в офісі, фахівці переїздять до інших штатів та починають розглядати альтернативні варіанти працевлаштування, пише The Wall Street Journal.

Нагода для змін
Кремнієва долина роками вабила висококваліфікованих ІТ-фахівців, які були готові миритися з надзвичайно високими цінами на оренду житла та витрачати чимало часу, щоб дістатися офісу.

Дофамінова дієта — навіщо Кремнієва долина відмовляється від задоволень?
Сто і одна річ про нашу роботу
Як коронавірус змінить нашу роботу — можливо, назавжди
У результаті це сформувало унікальну культуру підприємництва, де спеціалісти можуть вільно обмінюватися досвідом та ідеями з колегами, мати доступ до широкого кола потенційних інвесторів та створювати стартапи.

З початком доби дистанційної роботи, все більше і більше працівників почали переглядати не тільки свої погляди на те, де вони хочуть жити, а і на те, де хочуть працювати, пише видання.

Так, The Wall Street Journal наводить приклад кількох компаній з різних штатів США, які повідомляють про збільшення кількості резюме від фахівців з Сан-Франциско та іноді Нью-Йорку.

Цей тренд спостерігається і в іншому напрямку — технологічні гіганти наймають працівників з малих компаній, що розташовані у різних штатах.

«Та навіть якщо лише невелика кількість співробітників технологічних гігантів залишить свої робочі місця і роз’їдеться по США, розпорошення таланту може суттєво вплинути на компанії, міста, в яких вони базуються, та навіть потоки венчурного капіталу, кажуть економісти», — пише видання.

А що з інвестиціями?
The Wall Street Journal цитує економіста та директора Heartland Forward, неурядової організації, що займається дослідженням економічного відновлення, Роса Девола. Він каже, що шанси стартапів, яким вдалося залучити інженерів з топових компаній Кремнієвої долини, отримати фінансування від інвесторів зростають.

Секс онлайн і флірт у месенджері. Чи є зрадою віртуальні стосунки
Економічний секрет України: «Інженерний підхід у нас в крові»
Йдеться не тільки про навички та досвід цих спеціалістів, а і про їхню мережу контактів і можливість у перспективі створити бізнес у своїх рідних містах.

«Навіть якщо їх небагато, а я думаю їх буде багато, навіть невеликий відсоток цих талановитих підприємців може суттєво змінити ситуацію», — каже економіст.

З Каліфорнії до Кентуккі
The Wall Street Journal розповідає історію колишньої топменеджерки Google Марсели Батлер, яка залишила Каліфорнію та переїхала до штату Кентуккі, влаштувавшись на роботу до сільськогосподарського стартапу AppHarvest

Зваживши всі за та проти, Батлер згадала слова свого товариша, який описував Кремнієву долину як «культуру обмежень», оскільки «у тебе ніколи не має часу і постійно бракує капіталу».

Зі зміною місця роботи зарплатня Батлер зменшилася на 100 тисяч доларів на рік.

«Вийшло, що мій чистий заробіток зменшився, але моя купівельна спроможність та якість життя — на вищому рівні. Це навіть не обговорюється», — ділиться екстопменеджерка Google.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.