Вторник, 19 марта, 2024
Власть
06.05.2021

Ігор Уманський розповів чому саме зараз Держава вирішила продавати стратегічні монополії

Колишній міністр фінансів Ігор уманський на своїй фейсбук сторінці різко висловився про ініціативу влади продати Нафтогаз, Укрзалізницю та Укрпошту. Він пояснив, чому зараз «чи не найгірший час для продажу майна»

«Після низки економічних криз і на хвилі кризи, що зараз у розпалі, з великою вірогідністю найближчим часом буде досягнуте «цінове дно». В період цього «цінового дна» вартість будь-яких активів буде стрімко наближуватись до нуля», — зазначив Уманський.

Крім того, він відзначив, що політична непослідовність влади теж не сприяє вигідному продажу таких важливих інфраструктурних об’єктів:

«Відсутня стратегія розвитку країни, триває вакханалія з тарифами, рішення приймаються хаотично, та залежать від того, виходять люди на протести, чи все ще терплять. Ця невизначеність також тисне на ціну в бік її зменшення.»

Ще один важливий момент: виставляючи на продаж велику кількість об’єктів, держава створює оптову пропозицію, тому, якщо навіть продавати вище перелічені підприємства, то тільки по одному. 

«А, якщо до всього цього на ринок викинуть не один об’єкт, а більше, то вони будуть ще дешевшими. Пам’ятаєте, що у нас відбувалось з фондом гарантування вкладів, коли активи майже ста банків було виставлено на продаж, і їх номінальна вартість впала до 10%?», — Підкреслив Ігор Уманський.

А, в кінці запропонував ще й доплачувати новим власникам, якщо Держава настільки сильно хоче позбутись своїх активів.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.