Пятница, 19 апреля, 2024
Новости
25.05.2021

Ігор Уманський оприлюднив план по реінтеграції Донбасу

Колишній міністр фінансів Ігор Уманський оприлюднив план по реінтеграції Донбасу. В оприлюдненій статті він зробив акцент на тому, що попри те, що в Україні йде війна, потрібно розуміти, як ми будемо повертати і відновлювати території.

«Ми не ставимо під сумнів цю аксіому, але що далі? Реінтеграція Донбасу – це не лише повернення територій, а і їх відродження, і тут є чимало питань. Аналізуючи законодавчу базу, складається враження, ніби семи років війни на сході не було. Основна увага держави сконцентрована на політичних і частково на гуманітарних питаннях. А як щодо економічної та фінансової складових?», — пише Уманський.

В своєму тексті він задає чотири основних питання на які треба відповісти: «Яких збитків зазнала Україна? Де взяти гроші на відродження Донбасу? Що відновлювати? Якою має бути роль держави?»

За словами Ігоря Уманського Україна зазнала збитків на сотні мільярдів доларів. І Російська Федерація має бути відшкодувати ці збитки, але міжнародні суди тривають роками, тому зараз розраховувати на ці кошти не варто. Держава не зможе залучити гроші на відновлення постраждалих територій, тому потрібно залучати приватних інвесторів. А на питання «що відновлювати?» Уманський відповідає так:

«Маємо переосмислити роль цих територій. Вона полягає в нових можливостях для зростання економіки на базі високих технологій за участю міжнародних інвесторів. Така собі Terra incognita, яку ми маємо відкрити передусім для себе. Донбасу потрібний своєрідний проект «Український Донбас 2.0». Саме він пришвидшить політичні процеси ззовні та всередині країни. Лише практичні успіхи зроблять повернення частини окупованих територій реальністю.»

Підсумовуючи Уманський описав своє бачення ситуації, і наголосив, що це підтримує «його команда»

– режим підвищеної безпеки на території Донбасу;

– встановлення єдиних правил гри для вітчизняних та іноземних компаній задля справедливої конкуренції, контроль за дотриманням правил;

– правовий захист інвесторів, у тому числі захист приватної власності;

– створення комплексних умов для легкого початку бізнесу;

– максимальна прозорість процесів;

– мінімальне втручання держави в рух фінансових потоків;

– постійна робота міжнародних спостережних місій;

– гарантії вільного переміщення капіталу.

Судячи з усього Ігор Уманський йде у Велику Політику.

Джерело: https://www.facebook.com/ihor.umanskyi/posts/255175709722506



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.