Пятница, 29 марта, 2024
блоги
16.07.2020

Віталій Шабунін: кого і чому Бахматюк водить під стіни антикорупційних органів

Віталій Шабунін

Сьогодні антикорупційний комітет Ради викликав на своє засідання представників правоохоронних органів (НАБУ, САП, Офіс Генпрокурора) для пояснень того, що відбувається зі справою «ВіЕйБі банку». Адже тиждень тому цю справу незаконно закрила Генпрокурорка Ірина Венедіктова.

Такий публічний розбір польотів викликав занепокоєння з боку агрохолдингу UkrLandFarming і його представники в буквальному розумінні намагаються прорватися на засідання комітету.

Мітинги аграріїв вже тиждень відбуваються під стінами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вони вимагають закрити кримінальну справу НАБУ щодо «ВіЕйБі банку».

До цього представники цього ж холдингу робили численні акції під Національним антикорупційним бюро та під парламентом, коли депутати намагалися незаконно звільнити директора НАБУ.

Яким боком аграрії до кримінальної справи щодо банку запитаєте ви? Насправді, ніяким. Ані рахунки, ані майно компанії не арештовані, обшуки там не відбуваються. Тобто кримінальна справа взагалі не зачіпає господарську діяльність холдингу.

Єдиною причиною численних спектаклів з гаслами аграріїв «стоп терор», «припинити тиск на «Укрлендфармінг»- захист власника холдингу Олега Бахматюка.

Яка ж тоді мета в мітингувальників, якщо справа щодо «ВіЕйБі банку» немає до них стосунку? Єдине логічне пояснення – влаштувати балаган та відволікти увагу від тих фінансових махінацій Бахматюка, через які мільярди втратила держава і ще більше колишні вкладники банку. Для посилення ефекту мітингувальники маніпулятивно подають справу під соусом тиску на бізнес та необхідності захистити аграріїв.

Зараз прихильники олігарха вимагають закрити лише одну справу НАБУ (уже насправді закриту Венедіктовою). Справа стосується отримання «ВіЕйБі банком» стабілізаційного кредиту в 1,2 млрд грн за підробленими документами. Кредит мав піти на оздоровлення банку та виплати вкладникам, але осів на рахунках підконтрольних Бахматюку компаній.

Це насправді лише невелика частина з махінацій, яку вдалося задокументувати НАБУ. Інші справи свого часу в буквальному розумінні згноїли у поліції, де раніше розслідували чотири справи щодо «ВіЕйБі банку». Усі їх закрили. При цьому докази згнили від потопу у підвалі підприємства, що проводить експертизи.

Загалом Нацбанк звітує про те, Бахматюк винен державі майже 30 мільярдів:

— 11 млрд грн – Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який виплатив цю суму вкладникам двох банків Бахматюка – «Фінансова ініціатива» та «ВіЕйБі Банк».

— 10,6 млрд грн – Нацбанку за кредитами рефінансування, виданим згаданим банкам.

— 7,7 млрд грн – трьом державним банкам».

Джерело: УП



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.

Теги: блоги