Суббота, 20 апреля, 2024
Новости
08.10.2021

Ініціатива Одарченко проти закриття шкіл та лікарень вже під Верховною Радою

Днями “Національна платформа”, провела під Верховною Радою України акцію стосовно ініціативи громад Херсонщини ПРОТИ ЗАКРИТТЯ ШКІЛ ТА ЛІКАРЕНЬ.

Представники партії намагалися донести до депутатів інформацію про критичну ситуацію з фактичного знищення соціальної інфраструктури регіону. У Херсонській області обласним управлінням освіти і науки планується так звана “оптимізація” освітніх закладів. На ділі це означає масове закриття шкіл-ліцеїв області: замість 291 ліцею, з навчанням у 10-11 (12) класах, планується залишити лише 45 шкіл на більш ніж мільйонне населення області. Таке скорочення навчальних закладів фактично унеможливлює здобуття ПОВНОЇ загальної середньої освіти для дітей з віддалених сіл та містечок.

Не краща ситуація на Херсонщині і з “оптимізацією” лікарень, про що були проінформовані народні депутати. На 18 Громад північної Херсонщини до 2023 року планують залишити лише 2 лікарні зі статусом «опорних», тобто з базовим набором відділень — у Бериславі та Новій Каховці. Жителям віддалених селищ до Бериславської лікарні їхати до 110 км, що значно перевищує 60 хвилин на екстрену допомогу передбачених у законі. Варто додати, що із закриттям районних лікарень мешканців фактично лишають доступу до лікарів-фахівців другої ланки.

“Національна платформа” на акції акцентувала увагу на тому, що МАСОВЕ ЗАКРИТТЯ ШКІЛ ТА ЛІКАРЕНЬ через “оптимізацію” — проблема не тільки Херсонщини.

І цілеспрямована боротьба із цим — перший крок до захисту конституційних прав людей на гідну освіту та вчасне медичне обслуговування. Чи не єдиним ефективним механізмом реалізації цього є місцеві ініціативи — це дієвий метод прямої демократії, який допомагає захистити конституційні права людей. Перший крок — підтримка ініціативи місцевими жителями — уже здійснено: зібрано більше 10 000 підписів за розгляд проектів місцевими органами влади, а далі на рівні Кабміну.

Необхідні подання на статус опорної до МОЗ, а також внесення змін до закону про бюджет, щоб зменшити навантаження на місцеві бюджети (вкрай обмежені сьогодні) і дати можливість зберегти школи зі старшими класами у селах.

Тому днями Катерина Одарченко, як лідер “Національної платформи” звернулась за підтримкою ініціативи громад Херсонщини до всіх політичних сил. Оскільки реально кризисна ситуація вимагає об’єднання зусиль, незалежно від політичних інтересів. І у вівторок це доносили до депутатів усіх парламентських фракцій.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.