Пятница, 19 апреля, 2024
Новости
27.10.2021

Вибори на Херсонщині: Катерина Одарченко — єдиний кандидат, який успішно протистоїть тактиці підкупу виборців

Днями у Херсонській області для проведення голосування на проміжних виборах народного депутата по 184 округу було утворено 188 дільнични виборчих комісій, — повідомляєтеся на сайті громадської мережі «Опори».  

Передвиборчі перегони вступили у свою фінішну стадію, і 31 жовтня виборці Херсонщини зможуть віддати свої голоси за представника у Раді. Сам хід передвиборчої агітації можна було би охарактеризувати досить очікуваним: адмінресурс, концерти, пакети з гречкою та пляшками вина від благодійних фондів. Аби не несподівано нестандартний підхід зі сторони жінки-кандидата.

Жінка демонструє нестандартні для української політики  рішення

Як розповів відомий український політолог, доктор соціологічних наук Павло Кутуєв, виявилося, що в українській політиці ще можливі нестандартні рішення, які до того ж демонструє жінка. Восени по 184 округу прокотилася хвиля громадського протесту проти закриття шкіл та лікарень, яку підняла кандидат у депутати від партії «Національна платформа» Катерина Одарченко. І як свідчить соціологія, вона стала єдиною на окрузі хто  успішно протистоїть тактиці підкупу виборців.

«Нацплатформа зібрала вже близько 25 000 підписів жителів громади у зверненні громад до Кабміну, — коментує експерт Кутуєв, — а це значить, що жінка-політик без мільйонних ресурсів на підкуп, і провладних важелів має безпрецедентну підтримку в регіоні і всі шанси пройти до Верховної Ради з тим, щоб продовжувати відстоювати соціальні інтереси спільноти вже на законодавчому рівні»

Для Катерини Одарченко це перший досвід участі у виборчих перегонах, але він відразу показав, що в Україні з’явився політик загальнонаціонального масштабу.

Політичний консультант Юлія Пілецька вважає: «Катерина Одарченко — дуже сильний кандидат. Завдяки її авторитету в українському політикумі, про кризу соціальної інфраструктури Херсонщини сьогодні вже говорять на центральних телеканалах. А під зверненням до Кабміну підписалася ціла низка депутатів ВР, включно з Юлією Тимошенко. Але питання у тому, хто в результаті буде у Раді? Адже опоненти Одарченко вже підхоплюють соціальні питання, активізовані Катериною, хоча у бутність при владі нічого не зробили для запобігання кризи соціальної інфраструктури на Херсонщині».

Такий грамотний підхід до передвиборчої агітації вже приніс користь громадам. Це відмітили як жителі невеличких громад Херсонщини, так і відомі політологи.  «Нетрадиційна для регіонів тактика громадської активізації приносить свої плоди. На фоні кандидатів-маріонеток виборці 184 округу симпатизують Катерині насамперед як жінці, яка відчайдушно відстоює права людей у сільських громадах. А далі цифри говорять за себе. В Одарченко є 25 тисяч вмотивованих прихильників. Це реальна заявка на перемогу, якщо, звісно, ці люди прийдуть на виборчу дільницю», — каже політолог Руслан Бортник.

Хід виборів залежить від явки у громадах та підрахунку голосів

По висновкам соціологів протистояння у трійці лідерів все більше наростає. За інформацією интернет-ресурсу «Все про Херсонщину» Генадій Лагута стрімко втрачає рейтинг, що зумовлений передвиборчою «благодійністю». На противагу йому зростання підтримки громадою Катерини Одарченко вже виводить жінку на другу позицію у перегонах.

Далі, як також вважають соціологи, усе буде залежати від явки виборців. Якщо вона буде низкою, це дасть великі можливості для маніпулювання. Не секрет, що проміжні вибори не такі цікаві для журналістів, як президентські та парламентські, і тому місцеві еліти будуть намагатися використовувати брудні технології.   

Чи підтримають прихильники Одарченко свого кандидата прямої дії, безпосередньо на передвиборчих дільницях? Чи виберуть нарешті, сильного представника у Верховній Раді, хто може реально битися за Херсонщину, а не йде за інтересом ляльководів, знецінюючи гідність людей прямим підкупом.

Нагадаємо, що 31 жовтня 2021 року в Україні пройдуть довибори до ВРУ у двох одномандатних виборчих округах: № 184 у Херсонській області та №197 на Черкащині. У першому окрузі балотується 19 кандидатів у народні депутати, у другому — 26. Серед кандидатів — представники парламентських партій, регіональних політичних об’єднань та нових позапарламентських політичних сил. Єдина жінка, що увійшла у тройку лідерів перегонів, та за експертною оцінкою реально претендує на депутатський мандат — це Катерина Одарченко округ № 184



Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.