Пятница, 29 марта, 2024
Здоровье
22.07.2020

«Замість ліків – контрафакт та отрута», — політолог Юлія Пілецька прокоментувала ситуацію з доставкою ліків

Юлія Пілецька — відомий політолог сказала, що зараз кожен, хто купує ліки через інтернет може отримати замість ліків контрафакт, і ніхто не понесе відповідальності.

Про це вона сказала в ефірі телеканалу «112 Україна».

Вона також додала, що в цьому зацікавлені поштові оператори, такі як «Нова пошта», які лобіюють продовження дії Постанови Уряду №220, яка була ухвалена в період пандемії.

Разом з тим, щоб ситуацію виправити, народні депутати у першому читанні ухвалили законопроект  №3615-1 “Про лікарські засоби”. Перед другим читанням було ініційоване обговорення, яке відбулось 21 липня за участю нардепів, представників профільних асоціацій, державних служб та експертів.

Обговорення показало, що у вирішенні ситуації зацікавлені абсолютно всі, в першу чергу пацієнти, оскільки зараз вони ризикують здоров’ям замовляючи ліки у неліцензованих операторів. Народні депутати виразили, що законопроект має містити правки, який максимально задовільнить пацієнтів, аптечні заклади та державні служби з контролю за ліками.

Під час виступу, народний депутат України, Голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету ВРУ з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Сергій Кузьміних сказав, що для ефективного регулювання галузі, Державна служба лікарських засобів має отримати механізм контролю за якістю доставки ліків і це має містити законопроект. Також, не ліцензована служба, що здійснює доставку має нести кримінальну та адміністративну відповідальність за доставку неякісних ліків, або доставку без належних умов транспортування, що загрожує псуванню ліків.

Голова підкомітету з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Валерій Зуб зауважив, що законопроект №3615-1 “Про лікарські засоби” враховує директиви Європейського Союзу, які передбачають належні умови транспортування та зберігання. Він переконаний, що сьогодні, в час розвитку телекомунікаційних систем, варто щоб питання ринку лікарських засобів мало можливість працювати за сучасними правилами, але передбачити для цього необхідні умови.

Їх колега, народна депутатка Марія Мезенцева додала, що нардепи відкриті та чують представників асоціацій та готові внести необхідні правки до другого читання, оскільки це питання є дуже важливим.

Були на обговоренні і представники аптечних асоціацій. Так, Володимир Руденко, директор ГС «Аптечна професійна асоціація України (АПАУ)» сказав, що норми ЄС мають бути обов’язково імплементовані у даний законопроект, оскільки вони відображають передові практики розвинених країн та забезпечують безпеку якості ліків, які вживають пацієнти 

Голова Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками Роман Ісаєнко наголосив, що зараз існує багато скарг на погану якість ліків і значна частина їх є ліками, що замовлені через інтернет. Відповідно, не варто зволікати, а потрібно питання вирішити, щоб пацієнти були впевнені у якості ліків, які замовляють і отримують.

Крім цього, на заході був присутній менеджер комітету з охорони здоров’я Європейської бізнес-асоціації Дмитро Лурьє, який підтвердив, що нинішня ситуація є недоречною та має бути врегульованою. Комітет з охорони здоров’я Європейської бізнес-асоціації слідкує за тим, що відбувається на фармацевтичному ринку та стверджує, що в законопроекті має бути прописаний чіткий контроль за умовами доставки ліків кінцевим споживачам.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.

Теги: Здоровье