Четверг, 25 апреля, 2024
блоги
23.05.2022

Петро Андрющенко: окупація Маріуполя не назавжди

Петро Андрющенко

Чесні відповіді на складні питання. Неофіційно.

В Маріуполі та навколо залишаються тисячі людей, які відверто не сприймають окупацію та відмовляються від отримання «допомоги» від окупантів. Десятки тисяч людей.

Якщо живете у Маріуполі, окупованому місті — багато питань, на які краще відверто відповісти один раз:

  • гуманітарна допомога, пенсії та інші виплати окупантів. Не відмовляйтесь. Беріть все, що дають. Чи більше будете отримувати, тим більше треба буде надавати знов. Більші затрати окупантів – більші проблеми. А там хоч в сміття викидайте
  • робота на окупантів. Якщо ви можете / вас примушують працювати в комунальних сферах і це покращить життя наших маріупольців — працюйте. Мова не про самоназвану мерію та керівні посади. Не вся робота – колаборація. І головне – ми маємо витримати до деокупації разом. Тому якщо ваша робота піде на покращення життя маріупольців – не сумнівайтесь. Ви працюєте для них, а не для окупантів.
  • якщо «пропонують» дати коментар на камеру, оцінюйте це з огляду на власну безпеку. Якщо того потребує ситуація – давайте. Прості правила, як уникнути інтересу до себе. Кажіть так, в місті стріляли по домівках. Але хто не знаю, з підвалу видно не було. На всі уточнюючі питання щодо Азову чи українських військових кажіть щось типу – та хіба розбереш, всі ж російською балакають а форма у всіх військова. Тобто уникайте прямої відповіді, переводячі в бік «не знаю, не чув, не бачив». В такому випадку самі відстануть.
  • якщо вас заселяють у чуже житло, заселяйтесь. Ставтесь дбайливо до майна чужих людей. Після деокупації вони повернуться, а ви будете не просто мати прихисток, але й збережете поїхавшим маріупольцям їх майно.
  • Головне пам’ятайте. Окупація не назавжди. Ми всі скоро повернемось додому. Бережіть себе і близьких.
  • При можливості – евакуйовуйтесь. До звільнення в Маріуполі життя не стане краще, а Україна чекає на кожного.


Наталя Півень

Випускниця факультету журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка. Починала із роботи у регіональних ЗМІ. В команді Svoboda.ua з квітня 2022 року.

Теги: блоги