Пятница, 29 марта, 2024
блоги
11.07.2022

Мирослав Откович: в нас кістяк бійців з бетону і сталі

Мирослав Откович

Небо сіріє. Ніч поволі залишає окопи. Трава в степу перемовляється з мурахами. Десь далеко на нас дивиться коза, в нору прошмигнула лисиця. От-от світанок нового дня. Низько над землею висить яскравий молодий місяць. Гострим краєм на горизонті ледь-ледь черпає чорну ріллю. Так, ніби всотує людську кров, і від того виблискує багряним відтінком.

Ми приїхали на місце збору. Ротація. Хлопці поволі виходять з укриття, там, де їх не бачить дрон. Не впізнаю одразу, вони — не вони?

Широко розплющенні очі з маленькими зіницями. М’язи обличчя не видають емоцій. У декого вираз застиг, як посмертна маска.

В голові пульсує думка: «Боже, що ж їм довелось пережити?»

«Тут пекло» — друг Веприк інтуїтивно відповів на мій розгублений погляд.

Потиск рук, обійми і настанови. Кожен каже по одній-дві фрази. Коротко і ясно:

«Мирік, дєржись» — це Сєпар, який завжди на приколі, але і він помітно притих.

«Пацани, ви только слушайте… слушайте, что летит» — по-батьківськи, з турботою додає Короткий.

І в кінці звучать слова Такбіра. Їх він каже, ніби, крадькома і майже на вухо:

«тут страшно і пахне смертю»

Щойно тепер розумію, чому так пекельно розболілась голова.

Довкола нестерпний трупний запах. Він роз’їдає легені і мозок з середини. Тіла двохсотих лежать на спеці вже декілька днів, орки щільно прострілють дорогу, забрати нема як.

Так. Тут страшно і пахне смертю. А ще порохом і скошеною травою. Травою, яку скосила арта…

Вже на світанку ми облаштувались в маленькому підвалі. Знесли речі, намітили вогневі позиції. Підозрілу тишу раптом обриває перший вибух снаряду.

По нас починають працювати САУ. Приходи лягають щільно один попри один. Ворожа арта працює безжально. Жалить по окопах, руйнує бліндажі і сіє смерть. Попри це ми маємо бути готові до бою. Не тому, що герої, а тому, що ми тут і тепер. Брат за брата.

Шипить рація:

— Спайдер — Бобам на зв’язок!

— На зв’язку

— Орки лізуть через посадку. Передаю координати. Киньте їм кабачків.

— Плюс

Ось і наш вихід. Довкола гул і свист.

Виходимо на відкриту позицію. Виставляю дирекційний кут напрямку ствола міномета. Секунди тягнуться як хвилини. Кулі свистять над головою. Автоматні черги і баритон кулемета. Он де наш садок, за ним пре русня.

Стрілка компаса вперто відмовляється лягти на північ. Працюєм на малій дистанції. Треба влучити дуже точно, щоб не зачепити своїх. Помилки бути не повинно.

Фушшфхііііть… ворожий снаряд лягає десь поруч.

В зводного здають нерви. Переминається з ноги на ногу, ховається в укритті і кричить на мене через дірку в стіні:

«швидше там, швидше, ти шо не розумієш?!»

Я намагаюсь зосередитись, щоб виставити стрілку компаса.

Фушшфхііііть — ще одина ворожа міна зі свистом з’їдає повітря і лягає поруч.

Я встиг впасти на землю в позі черепашки. Це коли спиною догори, ноги під себе, коліна в обіймах, голова втягнута в плечі. Так більше шансів, якщо скалка і влучить, то лише в броню.

Цього разу минуло. Встаю, повертаюсь до роботи.

Поруч вціліла стіна, до неї стадом збились безпритульні кози. Тільки чую: бєєє…бєєєє.

А між тим знову істеричний фальцет: «швидше-швидше!»

«І знову: бєєє….бєєєєє».

Людей «плавить» на війні по-різному. Одних небезпека бадьорить, інших сковує і відбирає розум. Тому завжди треба пильно обирати, з ким йти на завдання.

Тішить, що поруч надійні побратими — другі номери розрахунку: Фешн і Технік.

Фушшшфхііііть…

Знову летить міна. Буде як буде. Цього разу не падаю. Продовжую роботу.

Міномет наведено на віху. Прокручую налаштування прицілу до потрібних значень. Далі на опорах міномета виставляю рівень по горизонталі та вертикалі.

Все — готово!

Кричу: «вогонь»!

Бах- ба-бах-бах!

Друг Технік по черзі з Фешеном відважно і холоднокровно закидають чарівні кабачки в дуло. Ті з люттю летять в саме осердя ворога, детонують і багатьма металевими скалками роблять з поганих орків — хороших.

Техніку заклало вуха.

Кричить: » нічого не чую!».

Відповідаю: «нічого, відійде!»

Фешн мовчить і тільки промовисто розглядає все довкола. Я знаю цей гострий погляд мисливця. Такому воїну тільки дай команду і він піде в атаку.

Технік помітно хвилюється, але не так за себе як за нас. У нього подвійна місія, він медик. Бойовий. Витяг нашого офіцера в попередньому бою, наклав турнікети і тим самим врятував життя.

Щоб не додавати Техніку ще більше роботи, ми повертаємось в укриття.

Справу зроблено.

Стрілецький бій стихає. Ворожа ДРГ відступила. Нарешті працює наша важка арта. Ми лише затримали просування загарбників, а вони їх добивають. Буде свіжий фарш.

За деякий час розвідка доведе: на нас сунули вагнерівці. Напередодні морпіхи. І так щодня. У росії все менше гарматного м’яса, тепер їм доводиться кидати в атаку елітні підрозділи.

Ну а що ми? 130 Батальйон територіальної оборони міста Києва

Українські художники, техніки, журналісти, кондитери?

Ми теж не з боязкого десятка.

Ми ж люті і загартовані в боях!

Як не як, вже цілих 4 місяці в армії:)

Що нам ті вагнерівці?!

Слухаєм рацію.

Важливо знати як там наші хлопці в окопах?

По зв’язку передають: на підступи до села вже їдуть машини евакуації. Когось заберуть 300-х сотим, інших 200-х сотими. Ще одного несуть. Вкрай важкий.

Рудий загинув! Скалкою від міни пробило шолом і вцілило в голову. Спочивай в мирі, брате, царство небесне. Честь і слава!

В цей момент я вже не відчуваю емоцій.

Єдина думка: води!

По рації знову передають: той, що був трьохсотий вже двісті, не встигли донести, евакуаційна машина поїхала без нього…

Історія з наступом ворожих ДРГ повторюється щодня. Русня пре як таракани з усіх щілин. Доводиться удобрювати українські степи їхніми тілами. Вони своїх забирають вкрай рідко. Буде добрий врожай!

На п’ятий день боїв наші очі стають схожі на ті, які ми бачили на ротації в побратимів. До такого інтенсиву не був готовий ніхто. Наша позиція на фронті розташована на півночі Харківщини. Це так звані нулі. Тут війна змушує нас грати в рулетку долі щодня. Коли в твій сектор прилітає повний залп граду, хочеш того чи ні, ти розумієш — ставки зроблено. Тепер залишається зачекати поки стихне і тільки тоді зрозумієш виграв ти чи ні.

Вибухи лунають по декілька разів кожну секунду. Двигтить земля і летять скалки. Раптовий удар вібрації б’є не лише по вухах, буває затьмарюється в очах, резонують всі внутрішні органи. 122 калібр — якщо влучить, то вже напевно.

Ззовні, за стінами укриття, пекло. Без перебільшення. Пилюка і дим закрили небо. Ясний погожий день став ніччю. Язики полум’я облизують стіни розваленої хати, заглядають в отвір підвалу і підпалюють довкола траву.

Скручуюсь калачиком в позі ембріона і рахую прильоти: раз, два, три…і так до сорока. Повний БК.

В цей момент тримаєш інтуїтивний зв’язок з тими, хто про тебе думає.

Ця екстросенсорика працює безпомилково. Мозок приймає сигнал як модем. Всі, хто «онлайн» твої «абоненти». Твій всесвіт. Твоя сім’я. Твої вірні і справжні. Вони формують невидимий купол над головою, тримають небо і відводять прильоти в чисте поле, або деактивують снаряди, які зі свистом зариваються в землю щоб там лежати до кращих часів.

На війні нема напів тонів, все вирішується за принципом так або ні. Плюс або мінус. По-іншому не працює.

Про таке не пишуть в книжках, а кінематограф здебільшого змальовує війну з героїчними нотками і навіть з трагедії робить драму. На таке «кіно» як тут нормальні люди квитки не придбають. Ми виконали завдання і повернулись з ротації живими. Але вже іншими. Тепер в наших очах назавжди залишиться слід пережитих боїв і відблиск липневого багряного місяця серед нічного степу.

Тіла побратимів забрали, кожному віддадуть належну шану і щойно тоді воїни знайдуть вічний спокій в сирій землі.

P.S. Для чого я це пишу? Мабуть тому, що ви просите писати ще і кажете, що вам цікаво. Напевно такі історії допомагають заповнити вакуум, який залишається після офіційних повідомлень ЗМІ про події на фронті. Я Вас розумію. Не кожен може опанувати емоції і не піддатись спокусі морального дезертирства. А за цим приходить втома та апатія. Не час!

Ви всі потрібні фронту. Хто як може: хто словом, хто молитвою, а хто ділом.Ми не підведем!В нас кістяк бійців з бетону і сталі.

Я, правда, не такий, але мені є з кого брати приклад. А вам є на кого спертись.

Слава Україні!



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.

Теги: блоги