Четверг, 25 апреля, 2024
Главные новости
21.07.2022

США та затяжна війна в Україні — чи втомилися партнери?

Про наміри США підтримувати Україну у довгостроковій перспективі аналізує видання The Economist. Статтю переклали журналісти ГРУНТ.

Чи продовжить США свою політику підтримки у довгій преспективі?

▪️Очікується, що опозиція республіканців візьме під контроль Палату представників і, можливо, Сенат. Зараз розрив між демократами та республіканцями збільшився: 78% демократів погодилися б на дорожче паливо, серед республіканців — лише 44%.

▪️Допомога Україні має тривати до кінця фінансового року 30 вересня, проте ніхто не знає, коли закінчаться гроші. «Це буде важка боротьба, — сказав один з представників Сенату, — війна докорінно змінилася, а внутрішня ситуація вдома інша».

▪️За статистикою, кількість американців, що підтримують фінансову допомогу, зменшилася порівняно з першим місяцем вторгення росії. Інфляція та високі ціни на пальне послаблюють купівельну спроможність громадян.

▪️На фоні фінансової кризи підтримка Дональда Трампа може зміцнитися, якщо найближчими тижнями він оголосить про свій намір знову балотуватися на пост президента у 2024 році. А «якщо республіканці займуть Палату представників у 2022 році, підтримка України припиниться», — зазначив демократ Рубен Галлего. За його словами, республіканці не зможуть зупинити трампістів, які диктуватимуть власну політику щодо України.

Як довго союзники готові допомагати Україні?

Оскільки європейські країни ближчі до військової загрози з боку росії, вони більш вразливі до небезпеки ескалації та втрати російських енергоносіїв. Дестабілізація порушує внутрішнє життя держав та викликає сумніви у військовій підтримці України.

Чи є прогрес на полі бою?

Якщо адміністрація Байдена доведе народу, що Україна веде контрнаступ та відвойовує позиції, підтримка буде згуртованішою. Проте варіант затяжного конфлікту є дуже ймовірним — попри вдале викаристання HIMARS, українські сили значно поступаються кількості російськго озброєння.

Мета Байдена у війні незрозуміла й дуже обережна. Він уникає прямого конфлікту між НАТО та росією. Про це свідчать постачання HIMARS у мізерних кількостях, двозначні промови та відмови постачати окрему зброю.

Ми не зупинимося казати: надайте Україні більше військової допомоги, зробіть це швидше та прийміть більше ризику!

▪️Що робити, аби США продовжували нас підтримувати?

Насамперед, не мовчати. Війна нині в активній фазі, і важливо давати розголос, важливо ділитися зі світом реаліями, в яких ми живемо майже 5 місяців. Боронити інформаційний фронт, виходити на мітинги закордоном, розповідати історії нашої боротьби — це найменше, що ми можемо зробити для перемоги. Українці стоять на захисті свободи та людських цінностей. І світова підтримка потрібна не лише для нас, а й для стримування ворога там, де ще не ступила його нога. Про це й варто щоразу нагадувати.



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.