Суббота, 20 апреля, 2024
Новости
30.07.2020

НАБУ та САП повідомили про підозру бенефіціару української дорожньої групи компаній за надання хабара екс-голові «Укравтодору»

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомили бенефіціару групи компаній, що здійснюють діяльність у сфері дорожнього господарства на території України, про підозру в наданні екс-керівнику Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор») неправомірної вигоди та її легалізації на території Польщі. Про це повідомляє агенція Інтерфакс України.

Як повідомляється на сайті НАБУ в четвер, процесуальну дію виконано 28 липня 2020 року в межах розслідування спільної слідчої групи у складі НАБУ, САП, Центрального антикорупційного бюро (Польща) та Окружної прокуратури Варшави.

«Отже, загальна кількість учасників злочину досягла шести осіб», — додали в бюро.

За даними НАБУ на сьогодні в рамках цієї справи оголошено про підозру п’ятом особам — колишньому в. о. голови «Укравтодору»; двом громадянам Польщі; іноземному громадянину, представнику однієї з компаній-учасниць тендерів «Укравтодору»; колишньому раднику екс-керівника «Укравтодору» (громадянка України).

Як повідомлялося, польський суд взяв під варту на три місяці колишнього в. о. голови Державного агентства автомобільних доріг України («Укравтодор») Славоміра Новака і двох його спільників.

За інформацією правоохоронців, Новак реєстрував підприємства в Польщі на імена довірених осіб і поповнював їхній статутний капітал коштами учасників тендерів «Укравтодору».

НАБУ і САП спільно з Центральним антикорупційним бюро Польщі (ЦАБ) і Окружною прокуратурою здійснили санкціоновані обшуки в Києві, Львові та на території Польщі у рамках спільного розслідування діяльності злочинної організації у сфері дорожнього господарства.

Прес-секретар міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин (Stanisław Żaryn) написав у Twitter про затримання ЦАБ за обвинуваченням у корупції екс-голови «Укравтодору» Новака. Окрім нього, затримано також колишнього командира військової частини 2305 «ГРОМ» Даріуша Завадку (Dariusz Zawadka) і підприємця з Гданська.

21 липня Центральне антикорупційне бюро Польщі за дорученням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) України повідомили Новаку про підозру в отриманні неправомірної вигоди.

Кабінет Міністрів України призначив Славоміра Новака в. о. голови «Укравтодору» 19 жовтня 2016 року. До цього він був депутатом польського сейму, відповідав за транспортні плани та інвестиції під час підготовки Польщі до Євро-2012. У 2011-2013 рр. обіймав посаду міністра транспорту, будівництва та морського господарства Польщі. У вересні 2019 року Кабінет Міністрів звільнив Славоміра Новака з посади.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.

Теги: Новости