Суббота, 20 апреля, 2024
блоги
04.08.2022

Олена Рижова: за трагедію в Оленівці мають бути покарані й ті, хто спонукав до злочину

Олена Рижова

Коли мені було 19 років, я була молода, зарозуміла й завзята. Завзята настільки, що пішла й записалася до бібліотеки єдиної синагоги в Запоріжжі, щоб повністю прочитати Тору, або П’ятикнижжя Мойсея (для християн ця книга більш відома як Старий Заповіт).

Так от, я її не просто прочитала, а зробила виписки (цей конспект досі зберігаю), з якими потім пішла на зустріч з рабином, щоб він мені роз’яснив, що й до чого. Він, м’яко кажучи, був у шоці, тому тактовно мене спровадив.

Але зараз не про це, але про те, що в Торі є слова» убий того, хто прийшов убити тебе». Згодом подібне транслювала Голда Меїр, говорячи, що не можна домовлятися з тим, хто прийшов тебе знищити. Таку ж думку плекав і Вінстон Черчилль, наполягаючи: «Коли ви нарешті зрозумієте, що неможливо домовитися з тигром, якщо ваша голова в його пащі!»

Учора я дізналася цікавий факт про те, що в Ізраїлі терористів ділять на два типи: виконавці й «підбурювачі», тобто ідейні натхненники.

Перших судять, вони отримують довічне ув’язнення. А в Ізраїлі, як відомо, не тільки хороша медицина, але й пенітенціарна служба, яка надає змогу цим покидькам, сидячи у в’язниці,здобувати освіту, захищати дисертації.

З другою категорією все простіше: їх ліквідовують без суда й слідства, тому що спонукання до злочину — гірше за сам злочин.

Як на мене, мусять бути покарані не тільки покидьки, які віддають злочинні накази, нечистоплотні політики, причетні до трагедії в Оленівці, але справедливу розплату повинні отримати й колаборанти, які гукали смерть і руйнацію на нашу землю.

Такі організації, як Червоний Хрест й ООН, нарешті мають визнати свою імпотенцію, тому що без їхнього мовчазного сприяння, «занепокоєння», «рішучого засудження» не було б ні бомбардування Харкова, ні умовних Буч, ім’я яким зараз легіон, ні трагедії в Оленівці…



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.

Теги: блоги