Суббота, 20 апреля, 2024
Главные новости
09.08.2022

Вибух в Криму: здетонували боєприпаси, містяни тікають, пропагандисти складають нові міфи

Близько четвертої години дня 9 серпня російські пропагандистські змі повідомили про кілька вибухів, які прогреміли в окупованому Криму. Повідомляли, що приліт стався біля аеродрому, або безпосередньо на його території у Новофедорівці. Саме з нього злітають літаки, які атакують ракетами південні області України.

А ще через 10 хвилин з’явилися повідомлення у соцмережах, що вибухів було щонайменше 7. Точну кількість вибухів підрахувати було важко — бо на території аеродрому у Новофедоровці почали детонувати боєприпаси.

Жителі півострова почали активно публікувати відео із колонами машин, якими втікають відпочиваючі. У роликах, опублікованих Телеграмною службою новин, видно, що в сторону аеродрому їдуть машини швидкої допомоги — з Євпаторії.

Телеграмна служба новин

Близько опів на п’яту вечора у соцмережах запустили фейк, що на території півострову Крим оголошено надзвичайний стан на 60 діб.

Що ж насправді сталося? Було завдано удар по військовому аеродрому першого класу, де знаходилось винищувачі. На аеродромі у Новофедоровці базується 43-й винищувальний авіаційний полк ПКС росії. У його складі — переважно літаки Су-30 СМ, Су-33 та бомбардувальники Су-24М.

Російські пропагандисти про вибухи почали писати свої версії — то про пожежу, яка сталася під час завантаження палива, то про техніку, яка не постраждала, то про трьох цивільних жертв — серед них маленький хлопчик та бабця.

Телеграмна служба новин

Російські маніпуляції помітив і радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

А російський король пропаганди соловйов повідомив про евакуацію з Сакського району.

Довжелезні затори помітили жителі півострова і в район Кримського мосту. До слова, про зміни, які чекають на Кримський міст чрез Керченську протоку повідомив чи то в якості попередження чи то пророцтва директор Укрпошти Ігор Смілянський.

Про причини займання Міністерство оборони заявило так:

Голова Меджлісу Рефат Чубаров тим часом закликав громадян рф не зволікати — та покидати Крим.

«Громадяни росії, які незаконно перебувають /поселилися в окупованому рф Криму! Щойно ви отримали перший «дзвінок», який вказує вам негайно залишити територію окупованого рф Криму. Знайте, ваше перебування в окупованому Криму є незаконним і злочинним», — написав голова Меджлісу кримськотатарського народу.

Крим — це Україна. І мирне та спокійне життя на півострові настане тоді, коли російського окупанта буде знищено та повернуто усі території до державного кордону.



Петренко Ігор

Автор аналітичних статей та інтерв'ю про українську політику і культуру. Активний учасник Революції Гідності. Цікавиться новинною журналістикою та геополітикою. Зі Svoboda.ua з початку заснування.