Вторник, 19 марта, 2024
Новости
25.10.2022

Хто в Укренерго разом з країною-терористом цілеспрямовано знищує українську енергосистему — ЗМІ

Чому в Україні зруйновано вже близько 40 відсотків енергетичних об’єктів, розповідає видання Комментатор.

Другий тиждень поспіль країна-терорист РФ цілеспрямовано знищує українську енергосистему масованими ракетними ударами. Ворог своїми цілями обрав об’єкти теплогенерації (теплоелектростанції ТЕС та теплоелектроцентралі ТЕЦ), великі вузлові підстанції системи передачі (транспортування) електроенергії, тягові підстанції «Укрзалізниці», які живлять електротягу потягів.

Масштабні удари наносяться по балансуючій тепловій генерації та мережевому обладнанню. За 10 днів було завдано ударів по всім тепловим електростанціям ДТЕК, внаслідок чого було виведено з ладу чверть енергоблоків ТЕС компанії. Були обстріляні також Трипільська та Зміївська ТЕС державної Центренерго, пошкоджені Київські ТЕЦ та низка великих теплоелектроцентралей інших міст.

Ракетні удари спрямовуються на розподільчі трансформаторні підстанції, які з’єднують ТЕС та ТЕЦ з енергомережею. Вони розташовані на відкритій місцевості і тому по них найлегше поцілити. Самі трансформатори наповнені великою кількістю мастила, які майже неможливо загасити після влучання.
Ворог також пошкодив та знищив низку великих розподільних трансформаторних підстанцій. Як бачимо, пріоритетними цілями для нього є великі підстанції 750 кВ, які об’єднують енергосистему України великим кільцем.

Ті, хто планують масштабні ракетні удари по енергетичним об’єктам України, мають специфічні знання. Адже потрібно розуміти, як працює енергосистема, щоб знати, куди бути, з якою частотою наносити удари і яким чином проводити атаки.

За деякими оцінками, військовим РФ у цьому допомагають російські енергетики. Ймовірно, що консультують фахівці з оператора енергомереж «Россєті», або ж з енергетичної російської компанії «Інтер РАО».
Знищуючи мережеву інфраструктуру, Кремль намагається розділити енергосистему України на кілька ізольованих частин, щоб позбавити можливості передавати електроенергію з енергопрофіцитних регіонів до енергодефіцитних.

За даними радника міністра енергетики Олександра Харченка, наразі ракетними ударами пошкоджено близько 40% енергетичної інфраструктури України.

Дякуючи Богу та Збройним Силам України, ворогу поки не вдалось поцілити в важливі об’єкти. Авжеж, радіти цьому нема чого: замість них ракети та дрони прилетіли до житлового будинку, де загибли близько 5 людей, 16 родин лишились без домівок. Це велика трагедія.

Але якби ворог таки поцілив до важливих об’єктів, наслідки миттєво відчула б уся країна, бо її було б негайно знеструмлено, а, значить, відключився б і зв’язок, і Інтернет, почались би перебої з водопостачанням. Саме цього добивається злочинний кремлівський режим напередодні опалювального сезону – він хоче знищити нашу енергетику.

Але є один цікавий нюанс:специфічною інформацією про розташування важливих об’єктів і підрозділов безпекового напряму володіють не так багато людей у структурі «Укренерго». І серед них, зокрема, керівник НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, колишній керівник цієї компанії Всеволод Ковальчук, начальник департаменту економічної безпеки НЕК «Укренерго» Сергій Тоцький, заступник голови правління ПрАТ НЕК «Укренерго» Андрій Немировський та член правління, директор з експлуатації та розвитку мережі НЕК «Укренерго» Олексій Брехт.

Звертає увагу на себе Сергій Тоцький. Його батько – Володимир Тоцький – біглий генерал СБУ часів Януковича. Авжеж, батько за сина не відповідає, але є одне але. Справа в тому, що Сергій Тоцький, який має займатися безпекою ключового українського енергетичного підприємства під час війни з РФ має.. російський паспорт!

Цікаво, що інформацію про його громадянство можна отримати з відкритих джерел — СПО СК: АС «Россійський паспорт». Так, паспорт країни-окупанта (серія 3914 № 829402) він отримав 27.01.2015. Саме в цей період він працював у Службі безпеки України.

Як повідомили нам наші джерела, Сергій Тоцький періодично їздить до Криму до свого батька Володимира Тоцького, який за Януковича обіймав посаду першого заступника голови СБУ та підозрюється у розстрілі Небесної сотні та Майдані у 2014 році. Зараз Тоцький-старший працює радником глави окупаційної влади Криму Аксьонова.

Сергія Тоцького було звільнено з НЕК «Укренерго» декілька місяців тому з формулюванням «за згодою сторін» незважаючи на те, що йому оголошено підозри до двом епізодам у корупційних справах. Наразі відомо, що він й досі перебуває на території України.

Але корупція корупцією. А знання про наші стратегічні об’єкти – це зовсім інша справа. Дивно, що на це немає жодної реакції компетентних органів, які б мали слідкувати за російськими громадянами, які володіють інформацію з грифом секретності. І головне питання – де керівництво Укрегнерго, чому воно не діє.

Тим часом, 17 жовтня по району, де знаходиться Укренерго, було здійснено вже другу ворожу атаку.

Водночас, важливо розуміти, як діє ворог і як захищена російська Бєлгородська ТЕС від можливих ударів. Вони знайшли час та можливість обкласти станцію мішками з піском та бетонними блоками. Це дозволило вберегти дороге обладнання станції, зокрема, трансформатор. А що було зроблене НЕК «Укренерго» для захисту своїх енергетичних об’єктів критичної інфраструктури? Практично нічого!

Синхронно з ударами по Києву ворог атакував й інші важливі об’єкти – Вінницьку та Західноукраїнську підстанції на 750 кВ. Ці підстанції є надзвичайно важливими для забезпечення країни електропостачанням, а в умовах війни – критично важливими. Але вони не були захищені від можливих ударів ворога.

І знову у нас питання: чому так сталось? Чому НЕК «Укренерго» нічого для цього не зробило само, не підняло це питання на рівень уряду, Ради національної безпеки та оборони України?

А коли у квітні цього року внаслідок ракетних ударів була зруйнована Новокиївська підстанція, компанія-підрядник запропонувала НЕК «Укренерго» комплексний план робіт, який би забезпечив багаторівневий захист цього важливого об’єкту енергетичної інфраструктури від майбутніх ракетних ударів. Тоді керівництво НЕК з незрозумілих причин відмовилось від цього.

А в цей час один діяч з Укренерго полюбляє подорожувати світом за державний кошт. Експерт з інтеграції в ENTSO-Е офісу з питань взаємодії з центральними органами влади НЕК «Укренерго» Вадим Гламаздін на одне відрядження витратив близько 1 млн гривень коштів державної компанії.
Сьогодні, коли країна перебуває у стані війни з ворогом, який чинить звірячий тероризм проти цивільної інфраструктури, керівництво НЕК «Укренерго» не лише не проявляє належної ініціативи щодо вжиття превентивних заходів з захисту критично важливих об’єктів енергосистеми. Натомість воно демонструє свою організаційну безпорадність, а подекуди й злочинний саботаж. Замість збереження стратегічно важливого обладнання підстанцій воно опікується недоторканістю своїх крісел.

Замість захисту підстанцій, електростанцій керівництво НЕК «Укренерго» продовжує піаритись у ЗМІ, розповідати про свої здобутки і досягнення, з комфортом відправляє своїх співробітників у відрядження! А про які досягнення може йти мова, коли в структурі працюють різні тоцькі, які можуть бути причетними не лише до грандіозних корупційних злочинів, але й бути російською агентурою, що спрямовує ворожі атаки на українські енергетичні об’єкти?



Мірошник В’ячеслав

Закінчив Київський національий університет культури і мистецтв. У журналістиці - з 2018 року. Працював спортивним оглядачем та займався публіцистикою. У послужному списку також робота на радіо і в друкованому журналі. Зі Svoboda.ua з 2020-го року.