Вторник, 19 марта, 2024
Здоровье
27.01.2023

БФ «Квітна» передав чергову партію реагентів у НІР

Благодійний фонд «Квітна» передав чергову партію реагентів у Національний інститут раку. Вони були придбані в рамках отриманого гранту від Міжнародної спілки боротьби з онкологічними захворюваннями у розмірі 15 тис доларів.

Це придбання призначене для роботи в лабораторії молекулярно-генетичних досліджень Національного інституту раку України, воно включає в себе такі позиції:

  1. Zytolight Двокольорова проба SPEC для детекції розриву гену NTRK1
  2. Zytolight Двокольорова проба SPEC для детекції розриву гену ROS1
  3. Zytolight Двокольорова проба SPEC для специфічних MET/CEN7
photo_2022-12-20 18.09.08

«Мені дуже приємно познайомитися з новопризначеним директором Національного інституту раку Оленою Єфіменко. Ми вже близько шести років співпрацюємо з НІР та допомагаємо у придбанні необхідного обладнання різним відділенням, і на сьогодні загальна сума допомоги від БФ «Квітна» становить вже близько півтора мільйони гривень. Ми вважаємо це гарним результатом і віримо, що й надалі зможемо допомагати головному державному медичному закладу онкологічного спрямування», — зазначив директор Фонду «Квітна» Григорій Колодач. Він також додав: «Сьогодні ми передаємо заключну частину реагентів, які придбані в рамках реалізації гранту від Міжнародної спілки боротьби з онкологічними захворюваннями, першу частину нам вдалося передати у жовтні цього року. Загальна сума придбання складає близько 500 тис грн».

photo_2022-12-20 18.09.04

«Я скажу дуже щиро, що я на посаді директора НІР близько трьох тижнів, але вже розумію, що одна із головних проблем організації – недостатність фінансування. І нам було б надзвичайно складно без помічників, донорів, спонсорів. Тому нам так важливо, що у Національного інституту раку є надійні партнери, які можуть допомагати. Ми всі чудово розуміємо, що без якісної діагностики навіть найкраще лікування може не бути дієвим, або навіть нашкодити, тому це дуже важливо, аби були всі необхідні реагенти та інструменти в нашій лабораторії. Ми будемо вдячні за будь-яку підтримку у майбутньому і дуже дякуємо за те, що ви вже зробили і робите для НІР», — поділилася директор Національного інституту раку Олена Єфіменко.

photo_2022-12-20 18.09.06

Придбане обладнання та реактиви будуть задіяні в роботі лабораторії молекулярно-генетичної діагностики. На зустрічі була присутня завідувач лабораторії Наталія Храновська, яка розповіла, для чого і як буде використане це придбання:

«Це дуже важливі реагенти, які необхідні для пацієнтів із злоякісними пухлинами легень. Завдяки ним ми зможемо визначати певні зміни в генах методом флюоресцентної гібридизації In Situ і правильно призначати оптимальну тактику таргетної терапії нашим пацієнтам. У всьому світі ці дослідження входять у стандарт діагностики. Тепер наші пацієнти зможуть повноцінно проходити ці дослідження в НІР, не шукаючи їх в інших дороговартісних лабораторіях». Наталія Миколаївна також зазначила, що, не дивлячись на такий маленький розмір цих реагентів, вони є дуже дороговартісними, і зможуть допомогти в лікуванні близько 45 пацієнтам.

photo_2022-12-20 18.09.15

Нагадаємо, Міжнародна спілка боротьби з онкологічними захворюваннями (The Union for International Cancer Control) – це головна організація світу, що займається проблемами онкологічних захворювань та регулює їхнє вирішення. Саме за ініціативи UICC 4 лютого було проголошене Всесвітнім днем боротьби проти раку, коли увага всього світу привертається до цих захворювань, аби якомога ефективніше сприяти новим здобуткам у цій сфері.



Сорока Аліна

Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.