Воскресенье, 28 апреля, 2024
Новости
08.09.2023

Україна подала офіційну пропозицію Туреччині відкрити зерновий коридор у Чорному морі без Росії

Україна подала Туреччині офіційну пропозицію про створення «зернового коридору» в Чорному морі без участі Росії, повідомив у четвер посол України в Туреччині Василь Боднар.

В інтерв’ю українським ЗМІ Боднар зазначив, що вантажні судна вже проходять без обмежень через територіальні води Румунії, Болгарії та Туреччини.

Чотири судна пройшли через тимчасовий коридор після того, як 10 серпня Військово-морські сили України оголосили про нові тимчасові маршрути для цивільних суден, які рухаються до або з Чорного моря. Це сталося після того, як 16 липня зірвалася угода щодо зерна за посередництва ООН.

Боднар зазначив, що Україна очікує від Анкари та Києва комунікації з цього питання найближчими днями або «в рамках Генасамблеї ООН, щоб зрозуміти, як рухатися далі».

Раніше цього тижня президент Росії Володимир Путін заявив президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану, що Росія буде готова розглянути можливість відновлення зернової угоди, «як тільки всі домовленості щодо зняття обмежень на експорт російської сільськогосподарської продукції будуть повністю виконані».

Боднар назвав зняття обмежень проти Росії «абсолютно хибним шляхом» і заявив, що міжнародне співтовариство «не повинно піддаватися російському шантажу».

Речник ООН Фархан Хак заявив у четвер, що ООН «продовжує співпрацювати на всіх рівнях, щоб переконатися, що український експорт продовольства та добрив і експорт продовольства та добрив з Російської Федерації можуть припинитися». 



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.