Олексій Абасов: як одна галузь, що розвивається, може зменшити проблеми голоду та глобального потепління

За даними ООН і Вашингтонського університету, населення до 2100 року може становити 11 мільярдів людей, незважаючи на всі події, такі як війни та землетруси. За даними Довідкового бюро народонаселення (PRB), очікується, що чисельність населення світу зростатиме на 75 мільйонів осіб на рік, або на 1,1% на рік. Очікується, що до 2050 року населення світу досягне 9,9 мільярда осіб, збільшившись на 33% з приблизно 7,4 мільярда у 2017 році. Очікується, що таке зростання населення чинитиме тиск на попит на продукти харчування. Це означає, що світ шукатиме шляхи як боротися з голодом у світі.
Олексій Абасов український підприємець і засновник компанії AAcheta Ukraine впевнений, що такі джерела харчування класичні як тваринництво не зникне, але через дуже високі викиди в атмосферу та забруднення навколишнього середовища, прирівнюватиметься до таких акцизних товарів як цигарки та алкоголь.
Виробництво м’яса потребує величезної кількості ресурсів — земля та енергія, що призводить до викиду парникових газів, а саме вуглекислого газу, метану та закису азоту. Так само, для виробництва м’яса потрібна значна кількість води та використання великих територій. Парниковий газ, який виділяє м’ясо, утримує тепло в атмосфері. Ця галузь викидає в атмосферу більше парникових газів, ніж літаки, поїзди та автомобілі разом узяті. Відповідно, з огляду на проблеми глобального потепління, такі продукти будуть замінюватися іншими напрямками, альтернативними. Одним із таких напрямків, який досліджують уже досить довго є виробництво продуктів харчування з комах.
У світі точилися довгі дослідження та дискусії щодо цього, але останнім хто дозволив це використовувати для людини став Євросоюз. Після довгих випробувань, використання комах із цвіркунів та черв’яків визнано абсолютно безпечним для людини та тварин, щодо мухи ще тривають дослідження, дозволено наразі використовувати лише для тварин.
Очікується, що до 2027 року світовий ринок їстівних комах сягне 4,631,0 мільярда доларів США, як порівняти з 893,6 мільйона доларів США у 2020 році, за середньорічного темпу зростання 26,5% протягом прогнозованого періоду. За словами Олексія Абасова, зростання цього ринку здебільшого зумовлене такими факторами, як зростаючі викиди парникових газів від тваринництва і птахів, висока харчова цінність комах, низький вплив на навколишнє середовище упродовж усього їхнього життєвого циклу і низький ризик передачі зоонозних захворювань.
Чим такий привабливий ринок продуктів харчування з цвіркунів — ставить запитання підприємець Абасов Олексій? Тим, що цвіркунове борошно містить від 65 до 70% протеїну і повністю вирішує споживання білка для людини.
Нині більша частина білка надходить із м’яса худоби. ~70% сільськогосподарських земель і 30% всієї землі на Землі використовуються для вирощування худоби для задоволення потреби в білку. Таким чином, неможливо і неможливо збільшити площу земель, необхідних для тваринництва.
Розведення комах дає екологічні переваги через низькі викиди парникових газів, забруднення води та вплив на землекористування. Щоб виробляти таку саму кількість білка, як велика рогата худоба, цвіркунам потрібно у 12 разів менше корму, у 15 разів менше землі, у 2000 разів менше води та виробляти у 100 разів менше парникових газів. Цвіркунів можна годувати харчовими відходами, такими як бананова шкірка або рисові висівки.
Крім того, борошно з комах може також замінити деякі дорогі інгредієнти, такі як соєві боби і рибне борошно, якими годують сільськогосподарських тварин, що потенційно знизить вартість продуктів тваринництва і вивільнить кормові культури для споживання людиною.
Як бонус жуків можна годувати харчовими відходами і гноєм тварин, тому ферми з вирощування комах можуть збільшити світові поставки білка, одночасно скорочуючи і переробляючи відходи.
За словами Олексія Абасова, в усьому світі зростає попит на їстівних комах і продукти на основі їстівних комах, оскільки їстівні комахи є важливою альтернативою джерелам білка для традиційного виробництва або іншим джерелам білка тваринного походження для споживання людиною.
Комахи — найчисленніша група тварин на планеті, що становить 80% усіх тварин.вони є одним з основних джерел віддалених поживних речовин. Організм людини може засвоювати ці поживні речовини швидше, ніж яловичина і пшениця. Багато країн, що розвиваються, як і раніше, стикаються з серйозними проблемами голоду і недоїдання, а відсутність достатнього споживання харчової енергії в багатьох випадках пов’язана з відсутністю доступних джерел жирів. Наприклад, у 2020 році майже 690 мільйонів людей недоїдали; 144 мільйони дітей страждають від затримки росту, що є ознакою хронічного недоїдання; і 47 мільйонів дітей страждають від виснаження, що є ознакою гострого недоїдання.
Різні види їстівних комах багаті на корисні жири і легко перетворюються на енергію. Крім того, комахи є багатим джерелом білка і вітамінів, а також містять високий рівень кальцію, заліза і цинку. У країнах, які борються з недоїданням, такі види можуть виявитися неоціненною частиною їхнього раціону, — продовжує Олексій Абасов.
Деякі люди не можуть перетравлювати сою, молоко або білок яєць через пов’язані з ними алергічні реакції. Наприклад, молочний цукор викликає серйозні алергічні реакції, такі як здуття живота і діарея. Однак комахи можуть бути хорошою альтернативою, оскільки вони містять амінокислоти та високий вміст білка, завдяки чому виробники можуть додавати білок комах у деякі харчові продукти. Крім того, в білках комах немає штучних барвників, наповнювачів і підсолоджувачів.
У країнах, що розвиваються, зростаюче населення посилює проблему продовольчої безпеки. Крім цього, мінлива соціально-демографічна ситуація чинитиме підвищений тиск на світові ресурси, необхідні для забезпечення різних видів продуктів харчування. До 2025 року щонайменше 1,8 мільйона людей житимуть у регіонах із недостатніми запасами прісної води, а дві третини світового населення проживатимуть у районах, що зазнають тиску через падіння джерел води (ресурс: FAO).
Їстівні комахи є частиною численних традиційних раціонів харчування більш ніж у 113 країнах, зокрема в Азії, Африці та Південній Америці. Наразі 2 мільярди людей споживають понад 2000 зареєстрованих їстівних комах. Однак у багатьох країнах визнання їстівних комах є низьким через відсутність знань про різноманітні переваги для здоров’я і довкілля, пов’язані з ними та їхнім застосуванням у харчовій і кормовій промисловості. Існують прогалини в знаннях і невизначеність щодо можливих небезпек, пов’язаних із використанням комах у їжу або корм.
Споживча думка така, що комах вживати в їжу небезпечно, оскільки вони багато в чому асоціюють їх зі шкідниками. Звичайні люди не знають, як комах вирощують, обробляють і використовують у їжу. Вони також не знають, що люди їли комах протягом тисячоліть. Таким чином, брак знань призводить до того, що споживачі відчувають, що продукти небезпечні, і цей сценарій створює проблему для виробників їстівних комах.
Останніми роками спостерігається значне зростання попиту на високоякісне м’ясо в країнах з економікою, що розвивається, таких як Південно-Східна Азія, Близький Схід і Африка, а також Латинська Америка, що переважно пов’язане зі зростанням населення в Азії та Африці та посиленням урбанізації.
За даними аналітиків, загальний обсяг виробництва м’яса, згідно з прогнозами, збільшиться трохи більше ніж на 48 млн тонн (щорічне зростання виробництва м’яса) 2027 року порівняно з попереднім роком і сягне майже 367 млн тонн, переважно в країнах, що розвиваються, що складе ~76% від загального обсягу виробництва. Таким чином, щоб задовольнити цей попит, виробники м’яса постійно фокусуються на підвищенні цінності за допомогою якісних кормів, що містять білок. Такі фактори спонукають виробників м’яса переходити на корми, отримані з комах.
Таким чином, очікується, що високий попит на корм для комах у країнах, що розвиваються, спонукає виробників комах інвестувати в країни, що розвиваються. Завдяки цій можливості на цьому ринку розширюються великі гравці ринку. Наприклад, AgriProtein планує побудувати низку заводів в Африці, на Близькому Сході та в Азії, головним чином через зростаючий попит на стійке джерело білка для раціонів тварин.
Очікується, що до 2025 року світовий попит на рибу і молюски сягне майже 180 мільйонів тонн. Однак сушені та порошкоподібні корми для риб, такі як анчоуси, що використовуються як корм для аквакультури, стають недостатніми. У 2025 році буде потрібно від 1,2 до 1,6 млн тонн сировини для кормів для риб як альтернатива рибному борошну. Завдяки цій можливості невеликий, але зростаючий сектор розведення комах привернув велику увагу, інвестиції та стратегічні розробки в розвинених країнах. Наприклад, 2017 року Cargill і InnovaFeed, французький виробник білка з комах, уклали партнерську угоду зі збуту кормів для риб, що містять білки комах. У 2017 році компанія Protix, виробник білка комах, відкрила свій перший комерційний завод з виробництва личинок чорної левинки в Нідерландах. Компанія Ÿnsect будує одну з найбільших у світі вертикальних ферм в Ам’єні, Франція. Ба більше, до 2023 року Enterra (Канада) планує розширити свої комерційні потужності в Північній Америці завдяки фінансуванню від Avrio Capital з Калгарі та британської Wheat Sheaf.
Таким чином, зростаюча експансія, інвестиції та стратегічний розвиток у розвинених країнах відкривають чудові можливості для бізнесу для зацікавлених сторін, що займаються їстівними комахами — підсумував Олексій Абасов.
Довідка
AAcheta Ukraine — українська компанія, яка спільно з Європейськими партнерами розвиває бізнес з виробництва продуктів харчування з комах для людей і тварин, медичні добавки на основі комах і добрив для рослин.
Сорока Аліна
Закінчила факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Почала працювати в газетах на Прикарпатті, потім - у Львові. Згодом доєдналась до команди Svoboda.ua.