Понедельник, 13 мая, 2024
Главные новости
13.10.2023

Жорстокі та безперервні бої: росія атакує Авдіївку

 

Російські війська розпочали «запеклу» широкомасштабну атаку на східноукраїнське місто Авдіївка, активізувавши там бойові дії, але вони поки що не змогли досягти значного прогресу, за словами українських чиновників, аналітиків і геолокаційних кадрів, поширених у соціальних мережах. ЗМІ.

«Бої тривають уже четверту добу», — повідомив Українському національному телебаченню в п’ятницю голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш. «Жорстоко і справді безупинно. І бої зі стрілецької зброї, і артилерійські дуелі».

За словами Барабаша, Росія «стріляла по місту з усього, що у неї було», щоб оточити українських бійців.

«На жаль, вони б’ють не тільки по населених пунктах, які знаходяться, скажімо так, на лінії фронту, а й далі, по тилових населених пунктах», – сказав він. «Вони ніколи не йшли в лоб, але повністю зосереджені на ударах по флангах з півдня та півночі міста. Вони намагаються таким чином реалізувати свій план оточення міста. «

«У перший день, 10 (жовтня), коли почали (наступ), задіяли багато техніки. На другий день не дуже. А вчора знову застосували бронетехніку, вони рухалися колонами, у них багато техніки і особового складу, вони заводять свіжих людей», – сказав він.

Геолокаційні кадри, опубліковані в соціальних мережах авторитетними розвідувальними службами з відкритих джерел (OSINT), показали кілька російських машин, які атакували українські сили з використанням артилерії, наданих США ракет з плеча Javelin, а також безпілотників. Деякі припустили, що під час атаки Росія втратила більше десятка броньованих машин.

CNN не зміг незалежно перевірити ці відео та те, що вони нібито показували, але українські чиновники заявили, що наразі їм вдалося стримати російський натиск, знищивши при цьому велику кількість транспортних засобів.

«Дуже важко, дуже напружено, але вони (українські військові) вже чотири дні міцно стоять на своїх позиціях», – додав Барабаш. «Я впевнений, що вони витримають. Вони не люди, вони титани».

Президент України Володимир Зеленський також заявив, що війська його країни стримують російські війська.

“Авдіївка. Ми тримаємося», – сказав Зеленський у Telegram у четвер. «Від української мужності та єдності залежить, чим закінчиться ця війна. Ми всі повинні це пам’ятати».

Пізніше у своєму нічному зверненні Зеленський заявив, що підрозділи на східній лінії фронту лише за останні кілька днів «знищили сотні одиниць бронетехніки (окупантів)».

«Я вдячний кожному воїну і кожному підрозділу за їхню стійкість», – додав він.

Деякі аналітики спочатку припускали, що крок Росії був спрямований на те, щоб змусити Київ відволікти частину сил, які він використовував для своїх атак уздовж південної та східної лінії фронту, але українські чиновники кажуть, що насправді метою є просування вперед, тоді як Київ зосереджений деінде. .

«Ворог бачить в Авдіївці можливість здобути знакову перемогу і переломити хід війни», — заявив речник Південного прифронтового угруповання військ «Таврія» Олександр Штупун в ефірі Українського телебачення в четвер. «Якщо на момент повномасштабного вторгнення Авдіївка сприймалася ворогом як щось незначне, то сьогодні захоплення чи оточення Авдіївки — чи не найбільше, чого вони можуть досягти на даному етапі».

«Тому противник активно використовує авіацію і продовжує наступ», – додав він.

Зображення, геолоковані високоповажними OSINT-акаунтами, свідчать про те, що Росія змогла досягти певних успіхів уздовж флангів міста, але не змогла досягти значного прориву.

«Станом на 12 жовтня російські війська не забезпечили жодного серйозного прориву поблизу Авдіївки і навряд чи зможуть негайно відрізати українські сили в місті», — заявив Інститут вивчення війни (ISW) у своєму щоденному бюлетені в п’ятницю. «ISW оцінює, що з 10 жовтня російські війська захопили 4,52 квадратних кілометрів території з різних напрямків навколо Авдіївки».

Незважаючи на відсутність прогресу, російські атаки завдають шкоди приблизно 1600 цивільним особам, які все ще живуть у охопленому боями місті.

«Під час загострення ми припинили постачання в місто гуманітарної допомоги та продуктів харчування. Ми лише намагаємося забезпечити евакуацію. В принципі, все в місті є, і продукти, і засоби гігієни, і медикаменти в достатній кількості з запасом на пару місяців, це точно», – пояснив Барабаш. «Наша лікарня була сильно обстріляна з гарматної артилерії, також дві ракети влучили в центральний корпус. Є пошкодження, серйозні пошкодження лікарні. Але всі живі».

За останні чотири дні щонайменше одна людина загинула, четверо отримали поранення. Ще двоє, за словами Барабаша, все ще вважаються зниклими безвісти, ймовірно, вони застрягли під уламками обваленої будівлі.

«Ми можемо на 100% сказати, що люди загинули під завалами, просто ми фізично не бачимо тіл», – додав він.

Авдіївка, місто, розташоване дуже близько до Донецького міського аеропорту, вже було лінією фронту між українськими силами та підтримуваними Росією сепаратистами з 2014 року. Українські та російські сили сприймають це як сильно укріплену фортецю з окопами, побудованими в минулому. вісім років.

Деякі аналітики та офіційні особи порівнюють Авдіївку з містом Маріуполь, припускаючи, що навіть якщо потрапити в оточення, воно зможе протриматися проти російських військ кілька тижнів.



Коломієць Ганна

Випускниця Інституту журналістики КНУ ім. Т.Шевченка. До 2022 року працювала редакторкою стрічки новин в міжнародному інформаційному агентстві. Спеціалізується на висвітленні подій суспільно-політичної тематики, а також новинах міжнародної політики. В команді Svoboda.ua з січня 2023 року.